4 Стъпки за бърза презентация

Създаването на презентации може да се превърне в истинско удоволствие за всеки !%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7
Ще Ви кажа моя начин. Може да предизвика някой да се гмурне в морето на технологиите.
Правя предварителната уговорка, че не мога да си служа с точната терминология, тъй като нямам такава специалност, но пък си мисля, че така ще бъда разбрана по-добре точно от онези, които до днес са бягали от компютрите или са били предубедени, че това не е за тях.
И така:
Презентацията е представяне на даден проблем, изложение на тема с помощта на възможностите, които предлагат компютрите. Изготвянето на презентации за работата в началните класове е подходящо, когато учителят иска да покаже нещо по-интересно, различно и по оригинален  за децата начин  или желае да им покаже нещо, което все още не е поместено в учебниците, защото  знаем, че в наши дни информационната картина се променя много бързо.
За да превърнете изработването на презентации във ваше удоволствие са важни 2 неща. след тях идват естетствено другите 2 неща:
1. Много добро познаване на приложението, програмата с която искате да правите това.
В началото не е никак приятно. Отнема време, изисква търпение и спокойствие.
Хубаво е, че в интернет има много видеоуроци за работа с различни приложения. Почти всяка стъпка от разучаваното можете да откриете в нета.
Ако знаете език- това ще Ви улесни, но не е проблем. Макар и лош, преводът на Google Translate може да Ви ориентира. Постепенно ще започнете да свиквате и запомняте възможностите на приложението. Всяка страница, която успеете да направите/ слайд/ ще Ви поведе към следващия етап. Постепенно ще Ви се иска да ползвате всички инструменти, всички начини, които има, за да направите всеки слайд, всяка страничка по- приятна според вашето виждане.
Най- лесно започнете с програмата Powe Ppoint . Напоследък набира популярност последното приложение на Microsof  Sway.
Когато свикнете да работите с Powe Point , сами ще потърсите други подобни приложения .
Всички те сякаш произлизат едно от друго/  както всеки нов модел телефон на една марка/  и скоро ще почувствате колко малко Ви трябва, за да започнете работа с всяко ново приложение, което Ви попадне .
2. За да направите бързо презентация, важно условие е предварителната подготовка.
Темата и идеята в нея  , която искате да подчертаете или да внушите  на своята публика.
Текстовете, които искате да използвате или да промените.
Снимковият материал.
Може да искате да ползвате аудио и видео материал.
И така. Ако знаете добре приложението и можете бързо да ползвате инструментите му, ако имате предварително подбран материал- презентацията Ви може да се получи за 2 часа, дори по-малко./ За ваше успокоение: без да имам тези 2 точки от пътя към създаване на презентации- моята първа работа създавах 8 часа-УЖАС!!!/
3. Третият момент идва сам. Когато направите няколко презентации, постепенно ще започвате да виждте своите недостатъци в тяхното подреждане, в цветовото им  оформление, в разположението на материала върху всяка страница / слайд/.
Така следва 4: Ще се научите да придавате естетически вид и собствен  стил на своите презентации./ стилът е важен- той е вашият подпис, марка/
Казано просто:
1. Започнете.
2. Изберете си приложение.
3. Подгответе си материал.
4. Погледнете готовата си презентация с окото на взискателен естет.

Ако сте мъж и работите с инструменти- знаете колко важно е те да са качествени и удобни за вас и как свиквате с тях в процеса на работа.
Ако сте жена и знаете да готвите- разбрали сте  колко е важно да имате подходящи съдове и място за подготовка на храната.
Така е и с компютъра и компютърните  проложения и програми.
Когато свикнете с тях- ще изпитвате удоволствие да виждате каква работа сте свършили.
Ще искате да ползвате нови неща, които технологиите Ви предлагат – като в битовите Ви приятни ангажименти.
С мен стана точно така.
Човек се учи докато е жив! Важно е да има желание!
И да не забравя:-веднъж започнали, не спирайте… правете, четете, гледайте чужди готови продукти…

Успех в летенето с технологиите!

/ този текст иска да помогне на онези, които са позакъснели , но искат да научат нови неща/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+