Роалд Дал и ,,Матилда”

Роалд Дал е уелски писател от норвежки произход. Откъси от негови произведения са намерили място в българските учебници по четене в начален курс.
182701_bМиналата година, когато в 3 клас в час по четене говорихме с моите ученици  за ,,Матилда” , разбрах, че децата харесват тази книга на Роалд Дал и после я коментираха в междучасията  с онези деца, които  вече я познаваха. На другия ден част от децата бяха ходили до библиотеката, за да намерят и прочетат книгата. Слушах ги как  разпалено разговаряха и следващите дни. За мен този автор беше почти непознат, но коментарите на децата ме накараха да потърся и разбера нещо за писателя и неговото творчество.
Роалд Дал има интересна лична съдба.
Родителите му дали името Руал- на полярния изследовател Руал Амундсен. Когато е на 4 годинки умира неговата сестричка. По време на Втората световна война- баща му е пилот на самолет. В едно от въздушните сражения самолетът е оцелен и се разбива. Като по чудо бащата на Роалд остава жив, но за известно време губи зрението си. Щом се възстановява- се връща на бойното поле. Малко след това умира. Изправена пред перспективата да се завърне в Норвегия и да живее с роднини, майката на Роалд решава да остане с Роалд в Уелс и да изпълни желанието на бащата- момчето да получи английско образование, което той смятал за най-доброто възможно. Така и става. Роалд е записан в английско училище. Строгият ред и наказанията там го отегчават и той се обръща към книгите.Чете и изчезва в техните светове.
Roald_DahlПо-късно, когато започва да работи във Вашингтон, той се среща с писателя Форестър. С наго стават близки и често му разказва за своите спомени от детството, семейството, за войната. Тогава Форестър му предлага да опише своите спомени и преживявания. Още с първите си разкази, Роалд впечатлява читателите си и става ясно, че трябва да пише. Така започва. Пише къси разкази. Самият той казва, че му трябва време, за да напише нещо добро. За него била важна интересната случка. Ако няма такава- не започвал. Той се обръща и към децата. Започва да разказва приказки за лека нощ на двете си деца и така се ражда идеята за детски книги. Тази част от своето творчество самият Дал харесва повече. Първата детска книга ,,Джеймс и гигантската праскова” веднага получава огромна популярност и слага началото на детската поредица на Дал.
Тежките семейни събития са намерили място във всички детски книги на писателя, но са изпълнени с много фантазия, вълшебство и въображение.
Роалд Дал вече не е  между живите, но и в момента е един от най-четените и превеждани автори. Получил е много награди за своите книги.
По неговите произведения са създадени игрални и анимационни филми.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+