Кой измисли празник на будителите?

Будител е човек, който пoлага усилия, за да направи известна националната история, бори се за правилната употреба на майчиния език, прекланя се пред културата, създадена от неговия народ, величае силата на народния дух.12-11-01-35577_2
Будителите от миналото са :
-книжовниците
-революционерите
Първите са разпространявали и пазели родната историята със силата на словото. Началото поставя Паисий Хилендарски, пишейки своята велика малка книжка ,,История славянобългарска”.
Вторите- с оръжие са се борили за опазване на рода и постигане на свобода. Много от тях са били и книжовници: писатели, поети, журналисти. Такъв пример са: Георги Раковски, Ботев, Любен Каравелов, Добри Христов, Васил Левски.
Днес, когато в страната ни има мир, будителите са много важни. Те поддържат и съхраняват националния дух, обогатяват с творчеството си нашата култура, правят страната ни известна по света. Днес будители са всички хора, които се занимават с култура и книжовност: артисти, поети,музиканти, художници, писатели, преподаватели, читалищни дейци.
Празник на Будителите се прави за първи път в град Пловдив през 1908-1909 г . Началото поставят група учители, които искали с този ден да се даде почит на всички, които са направили възможно съхранението на нашия език и култура. Те определили за този празник датата 19 октомври, защото тогава се празнувал християнският празник Св. Йоан Рилски. Много бързо тази идея- Ден на будителите- се възприела от обществото и празничният ден се наложил в цялата страна.
През 1922 година 1 ноември влиза като празник в календара на България. В годините след 1944 година ,,Денят на будителите” е заличен от празничния календар и дълго време не се отбелязва в страната. През 1930 г. композиторът Добри Христов, който е роден в град Варна пише и стиховете, и музиката на ,,Химн на будителите”.
1 ноември- Денят на будителите е възстановен през 1992 г. от Народното събрание по инициатива и настояване на националното дружество „Мати Болгария”и днес е официален празник. На тази дата празнуват всички дейци на културата и просветата, всички ученици.

Честит празник, будители!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+