Конят ,,акхал текин”

Породата коне- Акхал Теке (Akhal Teke) е една от най-старите в света. Това са пустинни коне%d0%ba%d0%be%d0%bd3. Те са най-добре приспособени към горещия климат на степните райони. Бързи са, работоспособни и издръжливи на дълги преходи.  Те са и твърде своенравни и  реагират остро на сурови наказания.
Конете се появяват в Туркменистан, в района на пустинята Каракум. Тази порода е създадена от тюркменското население, обитавало райони там. Наричали ги Аргамакс. По време на военни сражения между  местните племена и войската на руския генерал Куропаткин, той забелязал конете и след края на военните действия създал развъдно стопанство, а на породата  дал името ,,Ахал-Теке” по името на племето теке, с което живял в близост до Ахал оазис. Днес тази порода е марка на Туркменистан.
Този вид коне имат свои специфични външни белези.
Шията има почти вертикална позиция. Гръдният им кош е сравнително плитък. Особено характерна е украската на космената покривка, която винаги  има златист гланц и  това  накарало Херодот  още преди 2000 г. като ги видял да възкликне : ,,Небесните коне “- така ги наричат и днес. Този кон е представител на породата Akhal Teke  и в момента е обявен за най-красивият кон в света.a%d0%b0%d0%bb-%d0%b3%d0%b5%d0%b7
Името му  е Ак Гез. Той е ахал-текински кон. Ак Гез има много рядък и уникален цвят. За първи път жребецът е забелязан по време на шампионат в Санкт Петербург през 2009 година. През годините е печелил редица награди. Причината отново да се заговори за Ак Гез е негова снимка, попаднала през последните дни в социалните мрежи. Само за часове фотографията се превърна в интернет сензация.
Първоначално разпрострнената  снимка на това създание  предизвикала слух, че това е някаква фотошоп-измислица, но този кон действително съществува .

Авторът не е разрешавал снимката да се разпространява и поради тази причина аз не желая да нарушавам забраната,  макаре че фотографията е навсякъде в интернет пространството.

Ако искате да видите Ак Гез, можете да ппогледнете  на адрес: http://www.equestrian.ru/ , албум на фотографа    Николай Z. Альбом: Ак Гёз.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+