Лапбук-метод за обучение

Интернет е прекрасно място за онези, които искат да споделят идеи в областта на образованието и да запълнят преподавателската си работа с нови методи, с ново съдържание, което да направи работата на децата в клас или поставените домашни задачи още по-интересни.
egyptlapbooklayout450Благодаря на всичkи, които споделят своите идеи, защото така и аз обогатявам своята работа с учениците и я правя по-интересна за мен и за тях. Скоро попаднах на така наречения ,,ЛАПБУК”
КАКВО Е ТОВА?
Колекция от- рисунки, разкази, тестове, диаграми…, залепени върху стандартни листи и сгънати като папка или пощенски плик. Това е идея от ,,домашното образование” в Америка, но може да се приложи и в клас, и като домашна работа, и като проекти у нас.
Необходима е предварителна подготовка по темата,  по която ще

работите така с децата, както и добре преценен подбор на материалите. Много ясна цел трябва да имате- какво искате децата да научат по този начин, за да ги насочите в работата им, както и материалите, които те трябва да подготвят.  За улеснение на желаещите да работят по този начин има и блогове с готови материали по дадените теми, но те не са български. Може да видите как се правят нещата там и ако намерите нещо подходящо за Вашата работа, да го използвате.
Разбрах, че има блогове, които предлагат и онлайн лапбоок.
В начален курс този метод на работа е подходящ в трети и четвърти клас, в уроците за обобщение.
В първи и втори клас тази идея може да се приложи, но много опростена и насочена към един конкретен проблем, за да може малките ученици да осмислят работата си. Тогава предварителната подготовка е повече за учителя и макар проблемът да е по-елементарен- това отнема време и средства……/за материалите/
Лично аз ще го приложа, защото съм разбрала, че разнообразните методи на работа задържат вниманието на децата, а българският принцип : ,,око да види, ръка да пипне”- много помага в началното училище. Когато децата работят с ръцете си и ума- тогава запомнят по-лесно и сложните неща.
Лапбук може да се използва и когато искате да направите открит урок или по повод на някакъв празник.
Всичко зависи от Вашето желание и средства, от Вашето въображение и умение да извличате полезното от чуждия опит и да го доведете до българските деца. В крайна сметка е важно какво ще разберат децата след работата Ви по този начин.

A ето един Лапбук, направен на тема Христофор Колумб.

images

И тъй като тези дни нямаме много време за сериозна подготовка за празника на будителите, ще предложа на моите ученици – за тези, които искат- да направят Лапбук-,,Будителите на нашето време”.
Ще поставя темата.
Ще дам указания за работа.
Ще поговорим за изработването.
Ще дам образец.

Ще видим какво ще се получи!!!
Най-малкото ще ангажира вниманието на децата към този празник.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+