Ден на народните будители

Отново приближава един светъл празник-1  ноември-Ден на народните будителиimages
Около празници- децата не са в училище и така в тяхното съзнание не остава смисълът на тези дати.
Натоварената училищна програма почти не дава възможност спокойно и с интерес да се организират големи тържества в класовете или в цялото училище.
НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ!
Хубаво е децата да знаят коя дата какво отбелязва за нас като народ с такава дълга история.
Няма време за подготовка и на този празник. Миналата година с децата подготвихме открит урок и задачите за него бяха поставени почти месец преди датата. Получи се много добре и всички бяхме удоволетворени от работата. Тази година моите четвъртокласници са много ангажирани. Почти всички участват в различни школи и спортни клубове, а ги чака и НВО, за което работим. И тъй като не искам тази празнична дата да изчезне от съзнанието на децата и на моя въпрос:  ,,Защо ще си почиваме?” – да ми казват: ,,За да отидем на гости при бабa и дядо”- мисля да направя така.

1. Ще поставя задача да потърсят материали за свой любим будител. Може това да бъде и наш съвременник , който те харесват.

2. Ще коментираме презентация в час на класа по темата.

3. В патриотичния кът ще поставим материалите, които те ще осигурят.

Може  всяко дете да си подреди   ,,лапбук” . Това ще решим с децата. Няма да е задължителна задача, а за тези, които имат повече време, интерес по темата и желание.

4. В деня, преди празника ще участваме в шоу на артисти : ,,Моята България” . Децата ще участват като ще има състезателни въпроси и игри, свързани с известните личности. Ако времето позволява- може да отидем до някой паметник на възрожденец и да поднесем цветя.
За да мотивирам децата, предварително ще изясним понятието ,,будител”, ще дам примери и за такива хора от нашите дни.
НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ!

А това е сценарий, в който се долавя духът на Възраждането.
Можете да си вземете някоя идея от него.
ръкаДен на народните будители-сценарий/1-4клас/

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+