Гневът

Няма човек, който поне веднъж да не е изпитвал възмущение и гняв от нещо или към някого.
Най-често това са причини от стресови събития от всекидневието или лични здравословни проблеми: промени в хормоналното състояние на организма, които го поставят в състояние на напрегнатост.
гГневът е естествена човешка реакция. Той се предизвиква от разочарования, емоционални наранявания или от измама. В такъв момент избухват емоции, които тъй като сме човеци- трябва да съумеем да укротим и насочим в правилна посока. Ако в състояние на гняв изгубим самообладание, може да изпаднем в неудобно положение, да извършим нещо, за което после ще съжаляваме или може да има фатален изход за нас и околните. Учените казват , че

в такова състояние се повишава кръвното налягане, учестява се сърдечният ритъм и адреналинът в организма нараства. Всичко това ни кара да чувстваме прилив на сила и мощ..

Ако често изпадаме в гняв- скоро това може да доведе до здравословни проблеми. Ето защо-за да запазим здравето си и за да не станем причинители на беда по-добре е да се справим с гнева си . Психолозите ни съветват:
1. Дишайте дълбоко.
2. Отпуснете се- дръжте тялото свободно.
3. Мислете за нещо приятно, което сте преживели.
4. Споделете с близък приятел.
5. Спазвайте хранителен режим и си осигурявайте добър сън.
Ако често Ви спохождат гневни реакции и нищо не помага да се справите с това свое напрегнато емоционално състояние– значи трябва да се консултирате със специалист.

И нещо от мен – понякога причината за гнева Ви може да бъде начало на добра идея за Вас, промяна в мисленето … закаляване на характера. Само не бързайте да реагирате. Баба ми казваше: ,,Брой до три“- това помага – поне на мен.
Хубави и ,,негневни” дни!  – ЛИЛИ

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+