Електромобилите и Варна

Докато доскоро електромобилите бяха възможност на бъдещето и развитите страни, то вече тези транспортни средства ще навлизат и в България.%d0%b5%d0%bb2
Много частни лица вече искат  да си купят електромобил и за да се отговори на техните нужди в град Варна вече е открита втора станция за зареждане на елкртомобили. Тя се намира на паркинга на магазин Home Max и ще бъде последвана от други подобни. По думите на кмета на града Иван Портних единственото желание на градската управа е да стимулира гражданите за ползване не електромобили. Ще бъде изграден и автопарк за отдаване на елктромобили за ползване под наем.
Желанието на Общината е да се работи по създаване на мерки, които да подобряват качеството на въздуха и условията на живот в града.
И за Ваша информация вече съществува елктомобил, разработен от 9 фирми от ЕС, сред които има българско участие. Създаденият електромобил  Moby е разработен като платформа, която може да се развие в много модификации – за кетъринг и разнасяне или продажба на топли и студени храни, за куриерски пратки в града, за фармацевтични доставки с контрол на температурата, за туристически услуги, за домашни лекари, за лекотоварни дейности и др.%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b81
Колата осигурява пробег до 150 км, като се движи със скорост до 90 км/ч, акумулаторът й се зарежда до 4 часа, като обещава високо ниво на безопасност за пътниците. В Испания текат тестовете за безопасност, разработени са и специализирани приложения за кетъринг компании и модели със слънчеви панели на покрива, осигуряващи енергия за още 20 км на ден-  казват специалистите.
В страни, където вече  се ползват  такива автомобили,  се прави статистика, че тяхната покупка до голяма степен се определя от цената на тока в съответната страна. Там, където електрическата енергия е скъпа, естестевено намалява търсенето. Да видим какво ще се случи на българския елекромобилен пазар, когато настъпи моментът  на пазаруването!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+