Короната на Русия

Това видео корона2показва Голямата имперска корона на Русия, която е била символ на огромната власт на руски владетел за времето от 1762 до 1917 година. Трябвало да бъде направена само за два месеца, за коронацията на Екатерина II Велика .
Короната е създадена по проект на придворния ювелир- Георг-Фридрих Екарт, който е ръководел и работата по нейното изработване. Подоборът на диамантите, вградени в короната, бил направен от Иеремией Позе .KMSsp854
Това ювелирно бижу е обсипано с около 5 000 подбрани индийски диаманта (според някои руски специалисти точният им брой е 4 836) и с голям брой фини бели перли. Украсено с един от седемте исторически скъпоценни камъни от “Руската димантена колекция”. Камъкът представлява голям скъпоценен червен шпинел, тежащ 398,72 карата и е донесен в Русия от Николас Спафари, руски пратеник в Китай от 1675 до 1678 година.
Теглото на короната е 1993,80 грама.
Тя няма силно разчупен вид, но символизира двете полукълба- Западното и Източното, съединени от империята. Изработен в основата е лавров венец- символ на власт, а между двете полукълба са направени дъбови листа и жълъди, които символизират силата на властта. Тази корона е изобразена в краката на Екатерина II на паметник в парка на Санкт-Петербург.
След Екатерина короната е била на главите на Петър III, Павел I, Александър I, Николай I, Александър II, Александър III.
Последен носи на главата си Голямата императорска корона НиколайII.
През 1906 година короната е представена за последен път от императора на церемония за откриване на Държавната Дума.
През 1984 година короната е рестатврирана , а през 2012 година в Смоленск е направено копие, за съжаление не съвсем точно, защото някои от материалите са подменени: например- вместо сребро е поставено бяло злато…
В момента оригналната корона се пази в Брилятния фонд на Руската Федерация.
Насладете се на тази красота!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+