Каягъм свири музика на Джими Хендрикс

Такъв музикален инструмент не е познат по нашите земи . Това е нормално,  защото  той е традиционен корейски инструмент и се казва- каягъм. %d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%804Появил се е преди около 500 години. Има 12 струни, които отговарят на дванадесетте месеца в годината, дванадесеттте зодиакални знаци и на дванадесетгодишния цикъл в човешкия живот. Изработва се от пауловниево дърво, дъното- от кестеново дърво, украсата на горната част – от хурюмок /хинап или корейска върба/, а дръжките от крушово дърво. Дъното му символизира земята, а горната част небето. Подготовката на материалите за изработването му отнема години, за да се постигне качесвто, което да създава  съвършена хармония на звука. Дървото за основата трябва да съхне поне 10 години. Самата направа става за около месец.
Тук е едно изпълнени на съвременна музика, в което звуците на този древен инструмент се вписват много естествено и красиво в съвременно звукоусещане и мелодия.
И за сравнение Ви предлагам да видите как корейски деца свирят на този  национален инструмент. Впечатляващо е ! Тяхната мелоди се казва ,,Игра с цветя”.
Приятно слушане!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+