Есенно равноденствие

Равноденствие– означава, че Слънцето пресича небесния екватор и денят и нощта стават приблизително равни по времетраене- така казват астрономите. Всяка година равноденствието се случва в различно време в различни точки на планетата в периода между 19 и 21 март. sunmoonТова е свързано с два фактора: продължителността на календарните години;  географското положение. Времето на настъпване на равноденствието се различава за всеки часови пояс. За времето на съществуване на Григорианския календар най-рекордно рано равноденствието е настъпило на 19 март 1696 г. в 15:05 UT, а най-късното – на 21 март 1903 г. в 19:15 UT.В близките 100 години най-ранното пролетно равноденствие ще бъде на 19 март 2096 година в 14:07 UT, а най-късното – на 21 март 2103 година в 6:27 UT.
В старогръцката митология се смята, че това е времето, когато Персефона слиза при своя съпруг –богът на подземното царство Хадес и прекарвала при него 6 месеца в годината.
Това отключвало тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Тъгата на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.
Във всяка култура на този природен момент-Равноденствие- се отделя особено внимание. В много страни се правят карнавали и обреди, свързани най-вече със земеделието
В българската традиция Есенното равноденствие се отбелязва с празника Кръстовден, който отмина преди няколко дни . На Кръстовден слънцето стига междата, откъдето бавно започва пътят към зима. Денят и нощта „се кръстосват” и бележат началото на тъмния период на годината, когато енергията се прибира навътре. В някои български краища започват есенната сеитба и оран. Осветява се семето за посев. Тогава започва и гроздоберът и подготовката за направа на есенното вино, затова денят се нарича още Гроздоберник. Вечерта преди Кръстовден в къщата се донасят пшеница, грах, тиква, картофи и грозде. На следващия ден се варят и ритуално се поднасят на трапезата, като символ на плодородна реколта. Не се работи и се спазва строг пост.Кръстът изобразява геометрично описание на световното дърво и на човека, символизира живот, единство на дух и материя. Смята се за защитно средство срещу всякакво зло. Традиционна трапеза: Постна мусака, задушен ориз със зеленчуци, печена тиква, зелник с праз лук, царевични и содени питки, вино, сайдер..
С нарастването на нощите мислите се обръщат навътре. Време за размишления върху уроците от изминалите месеци
На тайнството на земните сили или съвсем естествено на 23 число от септември през различните години са се случвали интересни събития:
На 23 септември умира Софроний Врачански.
През 1923 г. в България започва Септемврийското въстание.
През 2002 г. излиза първата публична версия на уеббраузъра Mozilla Firefox (“Phoenix 0.1″).
През 2003 г. в резултат на енергиен срив няколко милиона граждани на Дания и Швеция остават за 2 часа без електрически ток.
75 години от смъртта на Зигмунд Фройд, австрийски невропатолог и психиатър (1856-1939). Създател на теорията на психоанализата. Автор е на “Тълкуване на сънищата” (1900), “Към психопатологията на всекидневния живот” (1901), “За психоанализа” (1910) и др.
Така или иначе- Равноденствието-  природно явление и знак , че настъпва нов сезон, който ще донесе нови емоции за всички хора .

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+