,,Изпълнителят на Желанията” ( ,,The Wishgranter ” )

В утрото на един светъл български празник имам удоволствието да Ви представя:

The Wishgranter from TeamChalkdust on Vimeo.

The Wishgranter (“Изпълнителят на Желанията”)
A Film by:
Echo Wu:  echowu.com
Kal Athannassov: kalathannassov.com
John McDonald: artofjohnmcdonald.com
Автори:
Еко У – личен уебсайт: www.echowu.com
Калоян Атанасов – личен уебсайт: www.kalathannassov.com
Джон Макдоналд – личен уебсайт: www.artofjohnmcdonald.com
Когато човек знае какво иска,  търси го и върви по пътя към него – рано или късно го постига. Много хора веднага може да Ви кажат своя мечта, даже как трябва да я постигнат, но малко от тях успяват да получат желания резултат.
The Wishgranter –
е кратък прекрасен анимационен филм, който вече лети из различни фестивали и нет пространството и набира популярност в целия свят. Той е продукт на екип, за който е в сила правилото: ,,Няма невъзможна мечта“.
Един от участниците е Калоян Атанасов. През през тази година той завърши специалността „Комютърна Анимация“ в престижния колеж по изкуствата Ринглинг в в Сарасота, Флорида (Ringling College of Art and Design).
Имах късмета чрез приятели от интернет да разбера за българина в екипа и получих още по-голям късмет да се свържа със семейството, което бе така любезно да ми разкаже за създаването на този филм и за неговите автори.
Анимационният филм “The Wishgranter” е дипломна работа на Калоян в екип с приятелите– състуденти: Еко У и Джон МакДоналд (Kal Athannassov, Echo Wu, and John McDonald).

 © Vanessa McDonald 2016
© Vanessa McDonald 2016

Калоян Атанасов сега е на 22 години. Той е роден в град Пловдив, но когато е 11-годишен, семейството напуска страната и се заселват в САЩ- щата Колорадо. От малък Калоян има влечение към изобразителното изкуство и анимацията. В САЩ още като ученик започва да получава награди в областта на изобразителното изкуство и се ражда мечтата му за кариера като Character Design Artist (това са художниците, които създават образите на героите в даден анимационен филм) и Art Director (директор на продукция, отговорен за всички звена в изграждането на един анимационен филм). Така тя го води към престижния университет и неговият талант, трудолюбие и креативност получават признание. Още преди дипломирането му, е назначен като Character Design Artist във фирмата за виртуална интерактивност Pullstring в Сан Франсиско, Калифорния.
Участието му в дипломната работа е водещо. То се състои в създаване на почти цялата визия на филма – герои, обстановка, заден фон, предмети.
Другата участничка в екипа е Еко У. Тя също сега е на 22 години. Дете на китайски емигранти, но родена в Далас – щата Тексас. Красивото момиче притежава сериозна амбиция, трудолюбие и художествен талант. Нейна мечта е да се развива в областта на продуцирането и режисурата на анимационни филми. Еко вече е приета на работа като Production Management Coordinator в продуцентския екип на студиото Blue Sky в Гринич, Кънетикът. (Blue Sky са създателите на анимациони филми като „Ледена Епоха“, „Рио“, „Роботи“ и др.).
Работата й по дипломния филма е в областта на анимирането и цялостното продуциране на филма.
Третият човек в екипа е Джон Макдоналд – на 22 години. Той е роден в щата Ню Йорк. Младият човек е изключително талантлив и артистичен, с естествен чар. Джон вече работи като Digital Sculptor (специалист по дигитално моделиране) във фирмата за дизайн на играчки Hasbro в Лос Анжелис, Калифорния.
Работата му по дипломния филм е в областта на анимирането и моделирането.3%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%bc%d0%b0
И ТУК ЗАПОЧВА ИНТЕРЕСНОТО, което много бих искала да прочете всеки млад българин, всеки преподавател в Български ВУЗ и всеки, който има мечта и иска да я постигне.
Още в трети курс, всички студенти аниматори в колежа Ринглинг имат задачата да измислят идея за дипломната си работа – късометражен анимационен филм – задължително изискване за дипломирането им.
На студентите се дава правото да работят сами (за филм на един студент, продължителността на филма може да бъде до 2 мин.), в екип от двама (в този случай, филмът е разрешено да бъде 3 мин до 3 и половина минути дълъг), или в екип от трима (до 4 и половина минути, в редки случаи до 5 мин.филм).
Студентите сами си избират екипите и един път създаден, екипът не може да се разтури или да промени състава си, защото това ще им коства дипломирането.
Много сериозна цена за много сериозна работа, но също така осъзнаване на тежестта на работа в екип за в бъдеще.
Изискването на факултета по Компютърна Анимация е студентите сами да излязат с идеята за дипломния си филм. Идеята трябва да е оригинална история, до този момент неразработвана във филм. После, пред факултета, те трябва да представят концепцията на проекта си – история, визуален дизайн на героите на филма, всички подробности, които отговарят на изискванията за дипломната работа. Ако факултетът не одобри тази първа концепция, я връща за доразработка и повторно прослушване. После, навлезли в работата по този пръв проект, факултетът ги откъсва и изисква от тях съвсем различен втори проект – пълна концепция за втори филм.
След като факултетът одобрява един от двата проекта, тогава започва истинската работа по филма.
Проектът на Калоян, Еко и Джон, който факултетът одобрява е още първият им проект.
Тримата започват работата си по филма от втория семестър на трети курс – денонощно, безкрайни дни наред, без сън, често и без храна, защото няма време за подобни глезотии, при редовно течащи учебни занятия по всички останали предмети в колежа, с техните домашни, други проекти, контролни и всякакви други безспирни изисквания.
The Wishgranter, този кратък петминутен анимационен филм, е всъщност продукт на един гигантски труд само на трима души.
За сравнение: над един 90-100 минутен анимационен филм на Дисни или Пиксар работят множество екипи от хиляди хора – сценаристи, художници, аниматори, специалисти по моделирането, текстурите, осветяването, фона, а да не забравяме продуценти, технически редактори, тон режисьори, озвучители, и още десетки други професии, без които не може да се получи сериозен анимационен филм…
В техният случай, те тримата сами са направили всичко по филма си – от измислянето на историята, през дизайна на всички герои, до нарисуването, анимирането, продуцирането – всичко, без звука на филма.
Музиката и озвучаването са дело на външни специалисти, които обаче те тримата трябва сами да намерят и да наемат.
Музиката на филма им е авторска, написана специално за филма от композитора Кори Уолъс (Corey Wallace), и изпълнена от Струнния оркестър за филмова музика към Будапещенската филхармония. Изборът на композитор се оказва чудесен и всеки, който е гледал филма остава възхитен от спойката на анимация и музика.
За да осигурят средства за заплащане на музиката към филма и неговото озвучаване, Калоян, Еко и Джон създават кампания за набиране на средства. Много са повярвали в техния продукт и дарили различни суми – не само представители на семействата, роднините и приятелите им, но дори и бивши техни учители от училищата, в които са учили, както и съвсем непознати хора. Само за седмица, нужните им средства бяха събрани.

Филмът е предаден на факултета на Ringling College в последния ден на март 2016, два месеца преди дипломирането на тримата.
От началото на април, филмът започва заявките си за филмови фестивали.
За времето оттогава досега, филмът е включен в специалната селекция на неочаквано голям брой фестивали и получава сериозно количество номинации, първи места, специални призове, парични награди – сред които награди за „Най-добър студенски филм“ и „Най-добър анимационен филм“ от редица световни филмови фестивали. Сред чуждестранните са филмовите фестивали в Барселона, Сеул, Рим и Париж. Част от наградите на филма може да видите, когато го гледате – преди началното заглавие на филма, стои колекцията от лаврови клонки от всеки фестивал.
Аз останах впечатлена от анимационния филм, който ме зареди с толкова топлина, надежда и оптимизъм.
Почувствах се неудобно от това семейство, което без да ме познава ми обърна внимание, защото от разказаното бях сериозно респектирана. Благодарна съм, че ми разкриха толкова интересни неща и се надявам повече мои читатели и приятели да ги видят, за да разберат, че пътят към всяка мечта изисква много дисциплина, труд, постоянство и вяра в собствените сили.
На Калоян Атанасов и приятелите му от все сърце желая здраве, за да могат да изпълнят всичките си мечти.
Сърдечна благодарност поднасям на едно българско семейство, намерило своето място в друга страна!

Ето и официалната информация за петминутния анимационен филм The Wishgranter и авторите му:

A Film by:
Echo Wu: echowu.com
Kal Athannassov: kalathannassov.com
John McDonald: artofjohnmcdonald.com
Автори:
Еко У – личен уебсайт: echowu.com
Калоян Атанасов – личен уебсайт: kalathannassov.com
Джон Макдоналд – личен уебсайт: artofjohnmcdonald.com

Original Score: Corey Wallace
Sound Design: Blake Johnson
Voice Talent: Eric Jimenez, Blake Johnson, Mariah Gonzales
Оригинална музика: Кори Уолъс
Озвучаване/тон-режисура: Блейк Джонсън
Изпозвани са гласовете на Ерик Хименез, Блейк Джонсън и Марая Гонзалес
Produced by Ringling College of Art and Design
@2016 Echo Wu, Kal Athannassov, John Mcdonald
Филмът е продукция на Колежа за Изкуства и Дизайн Ринглинг
facebook.com/thewishgranter

Фейсбук страница: facebook.com/thewishgranter
Линк към филма: https://vimeo.com/176780336

 

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+