Големи почивки- слаб бизнес, лошо учене, заспала национална памет

%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d1%81Отново наближава голям български празник  .  В дните на неговото отбеляване не се учи или работи!!! Какво установявам за себе си. ДЪЛГИТЕ ПОЧИВНИ ДНИ, КОИТО СЕ ПОЛУЧAВАТ ОКОЛО ВАЖНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА СТРАНАТА НЕ са полезни за малките ученици.
1. Празникът не се осмисля от учениците – децата дори си мислят, че са в кратка ваканция, а не за да се отбележи важен празник. Когато съм питала моите ученици преди празник, защо няма да бъдем в училище, съм чувала отговор: ,,За да отидем на гости при баба и дядо!”. Това е ГОЛЯМ пропуск в националното самосъзнание на всеки българин! Историческата памет така много лесно ще избледнее с времетоо и може да дойде ден, когато всички българи да се чудят защо в този момент не са на работа или на училище!!!
2. Първите учебни часове след празника не са ефективни- децата трудно се дисциплинират за работа, разсеяни са и концентрацията им е слаба. Същевременно са превъзбудени и има опсаност от наранявания в междучасията.
4. Нарушава се ритъмът на учебна работа.
5. Наваксването на учебния материал, който не отчита тези паузи в учебния процес после натоварва учениците,които:
– или трябва сами да се справят с част от материала у дома
– или в часа , част от учебното съдържание не може да се разгледа и това създава пропуск
6. Децата с нарушения и затруднения , които са в паралелките напълно пропускат наваксването…..
Учители и родители – в голямата част от тях -също смятат, че тези паузи в ученето на децата не са добър вариант.
Бизнесът-т ой също казва, че се получават финансови загуби във времето на дълги почивки, а дните за отработване не са напълно ефективни…..
Скоро ще си почиваме дълго и всеки ще се забавлява, както намери за добре , но още в понеделник  -учители и ученици ще трябва да се преборят със себе си и да направят необходимото, за да има качествен учебен процес. Успех в борбата за знания! Отбелязваме НЕЗАВИСИМОСТТА на България, когато тя изправя ръст сред европейските страни и заявява своето присъствие след дълги години отсъствие от политическата сцена!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+