6 причини, които правят слабите ученици силни в живота

Насадената в миналото представа, %d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b1%d0%b0%d0%baче са много важни оценките, получавани от ученика в училище и че те показват неговите възможности, е погрешна и животът го доказва в наши дни. Особено сега, когато светът е отворен и всеки, който иска да мери сили със силnите на деня,  може да го напрaви, в която страна пожелане.
За съжаление много учители все още вярват, че отличниците в училище са отличници и в живота. Много примерни ученици са такива, защото умеят да се подчиняват на правилата в училище и желанията на семейството, когато изсква от детето си хубави оценки . Голяма част от тези деца в действителност нямат големи лични и интересни способности. Те просто- в своята дисциплинарост и трудолюбие тренират ума си да запаметяват добре и така дават отлични отговори на въпросите в клас. Отдадени на установен ред, много често те се изключват от реалностите на социалния живот на своите връстници и когато напуснат училище, част от тях се губят в изисквнията на живота или са уморени от налаганата им дисциплина и така попадат в групата на онези хора, които постигат някакво социално положение, но нищо по-специално. Има и такива, които започват да се лутат в неписаните норми на обществото и губят почва под краката си.
Какво се случва със слабаците, които са изнервяли учителите си със своя мързел, непостоянство, безхаберие и лоша дисциплина?

1. Във времето за учене, те са участвали в живота с лошите и добрите му страни.
2. Те са разбрали, че с хитруване и лавиране – почти няма успех . Не са уморени от постоянно учене и когато попаднат в живота, започват да изграждат внимателно пътя си към своите цели.
3. Докато отличниците са посещавали различни курсове и са ходели по всякакви училищни състезания- много слабаци са ,,губили” времето си с нещо , което им е било лично интересно.
4. Поговорката: ,,Накарай мързеливия на работа, та да те научи на акъл” , в пълна сила е относима за слабаците. Те, излезли веднъж в живота, са се научили как да намират най-бързите и лесни начини за решаване на своите лични проблеми.
5. Много от тях още в ученическите години са се захващали с каквото и да е, за да получат някакви пари. Това им е дало много рано информация какво се случва на пазара на труда. Били са свидетели на сериозни вазимоотношения между хората по повод печелене на пари.
6. Лутането и губенето на времето за учене често е свързало слабаците с различни хора по различни поводи и така те още  тогава са си изградили мрежа от разнородни социални контакти, които остават здрави и след училищното време.
С една дума : на стартовата линия на живота след абитурентския бал застават и отличници , и слабаци. Как ще завърши бягането, зависи от силите на всеки човек индивидуално, както и от шанса, който му дава самия живот. Ученето е необходимо важно за всеки човек, но развиването на личните спсобности и създаването на цели за живота са още по-важни. Това се прави от семейството със съдействието на училището, чиито представители са учителите, а те вече знаят, че двойката не порави слабак учненика , когато влезе през широката врата на своя самостоятлен живот.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+