На пазар за първи клас

Време е всяко семейство, в което има ученик да осигури онези средства, които са необходими за материалното обезпечаване на учебната година. Особено развълнувани са родителите с първокласник у дома. Като добавим как в медиите се коментират разходите за началото на учебната година- семейното напрежението за 15 септември расте.първп
Спокойно! В крайна сметка по- важно е да се прецени с какви финанси разполагате. Какво трябва обезателно да подсигурите за малкия ученик. Най-важни  са:
1. Ученическата раница.
На пазара има голям избор от модели и цени. Много родители поглеждат към най-скъпите раници, защото те изглеждат и най-съвременни и модерни : имат  колелца, вгарден часовник, свтлоотразителни ленти, красива декорация, кутийка за храна….. Това обяснява и по-високата им цена, но често те са много по-тежки от най-обикновена раничка; не винаги могат да побират всички учебници, тетрадки и други вещи на ученика. Като добавим, че много от децата не пазят добре вещите си и раничките  бързо се зацапват , а вградените колелца почти не се ползват, защото няма подходящи условия за такова плъзгане, а и много деца пътуват с родителите си до дома. С една дума: изберете лека и обемна раница, с широки презрамки и по възможност повече преградки.
2. Ученическата униформа– тя не може да се избегне,  но пък в някои училища разрешават да бъде използвана част от нея. Така, че – преценете! / ще спестите ли от този разход/.  Децата в начален курс бързо израстват….
3. Спортно облекло– не можете да го избегнете. В часовете по спорт то е важно и по тази причина трябва да бъде удобно: от памучна и лека материя. Горничката е добре да има цип , а не да бъде тип- анорак.  Задължителни към екипа са спортните обувки. Това могат да бъдат и обикновени гуменки , но с мека гумена подметка.
4. Помагала. Те се определят от класния и са необходими за работата на ученика. Там не могат да се спестят пари, защото в тези учебни пособия се пише и ако сте имали по-голям ученик в семейството- той ги е ползвал и не могат да бъдат предадени на по-малкия.
5. Тетрадки. Тук можете да спестите . Купуват се за писане с тесни и пироки редове, а по математика – с големи квадратчета. Изобилието от модели е голямо. Така е и с цените. Не са необоходими голям брой. Можете да купите няколко, а през годината – още.
6. Пособия за работата в часовете. Това са:  блокчета за рисуване, моливи- задължително качествени. Гумичка, химикалки- не жалете пари за тях. Лепило и ножички- качествени. Когато не са много добри, това пречи на децата да работят и дори ги изнервя, защото не могат да създадат добър продукт. Водни бои, гланцови блокчета- може да подсигурите в необходимия момент и те трябва да  са от добро качество.
Това е най-важното, което трябва да има всеки малък първокласник, за да започне спокойно и за него, и за вас учебната година.
Всичко, което ще е нужно после, постепенно можете да го набавите, когато е необходимо.
Може би ще Ви трябва и тефтерче, в което учителят и детето да отбелязват важни неща- но за него ще Ви каже класният ръководител.
С една дума- няма нужда от големи притеснения за първия учебен ден в първи клас.
Погледнете парите, с които разполагате. Преценете кое е най-важно и тогава направете разходка из магазините.
Много важно е за началото на учебната година да има много настроение и желание за учене у малкия ученик, което Вие , уважаеми родители, трябва да сте създали у малките първокласници.
Това е много важно. То не се купува в книжарницата и няма цена!
Успех, родители и първокласници!
Успех, колеги!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+