Първите 7 секунди , за да Ви възприемат

Всеки може да се научи как да произвежда добро впечатление, в днешното бързо време това е особено важно.
Да си представим вечеря на университетски преподаватели заедно със съпругите. Вратата се се отваря и в залата влиза непозната млада жена, стегната в тъмносиня рокля, къса и с деколте, обувки на ток в същия тон, лицето й е перфектно гримирано, а русата коса – тупирана в стил “Мерлин Монро”. Само за част от секундата компанията е разделена на два полюса – мъжете са примрели от възторг, жените са настръхнали от подозрение.
Първото впечатление, което дамата е произвела, е било смайващо.1157200_375_282_4x3
От най-дълбока древност природата ни е въоръжила с умението да преценяваме изключително бързо и почти автоматично непознатите лица и ситуации. Този процес се извършва несъзнателно.
Първата присъда за непознатия, който се е появил пред очите ни, пада в рамките до минута и половина при най-бавните и щателни мозъци.
Първият оглед прилича на сканиране и е доста изчерпателен. Преценени са най-важните параметри: възраст, пол, привлекателност. Те са базовите критерии, по които си изграждаме първата груба представа за една личност и безжалостно отсичаме: харесва ми – не ми харесва. Няма значение къде сме се срещнали: на летището, на парти, на официално представяне или при случаен сблъсък на улицата.
“Първото впечатление е феномен, което никой не може да избегне”, шегува се психологът Роналд Хенс от университета Саарбрюкен.
Всеки знае, че при първа среща с някого ,, първото впечатление” е най-важно, но то трябва да се създаде за кратките 7 секунди. Това не означава, че трябва да действате бързо и припряно в това време.Точно обратното…излъчването трябва да е сериозно, топло, а всяка дума добре премерена и спокойна.
Седем съвета от психолозите, за да бъдем приети добре и срещата с непознати- било по работа или за забава да започне и завърши добре.
1. Бъдете добре облечени. Външният вид е много, много важен. Той трябва да отговаря на случая. Дори и ако компанията приема неофициално облекло, добра практика е да се обличате прилежно: много по-добре е да смятат, че сте се облекли прекалено официално, отколкото да смятат, че сте мърляв. Освен това това, свалете пиърсингите на лицето си и покрийте видимите си татуировки с дълги ръкави или закопчани догоре блузи. Преценката за външния ви вид ще бъде направена в тези седем секунди, така че направете необходимото, за да не попречи на доброто първо впечатление за вас.
2. Изражението на лицето – то говори повече за Вас, отколкото Вие трябва да обяснявате:
-естествен израз и топла, лека усмивка .
3. Ръкостискането е универсално приет сигнал на професионализъм, вежливост и увереност. Доброто ръкостискане е изящно изкуство: съобразителен баланс между силно стискане и отпуснато поглаждане. То трябва да каже: “Сериозен съм” и също така: “Отзивчив съм”. Освен това, трябва да се здрависате с всички, ако хората около Вас са повече. Поздравете ги поотделно и ще сте се представили успешно, създавайки у тях добро впечатление.
4. Представете се. Най-вероятно някой ви е извикал от чакалня и разполага папка с информация за вас, така че знае кой сте. Въпреки това обаче, когато се здрависвате просто кажете: “Здравейте, аз съм ……….!” интервюиращият също ще се представи и тогава можете да кажете: “приятно ми е да се запознаем” или нещо от този род. Това намалява напрежението и осигурява тема за разговор в тези първи няколко секунди. Това също така означава, че е много по-малко вероятно да започнете да бърборите за неуместни в случая неща като температурата в чакалнята или пък да замлъкнете и да не кажете абсолютно нищо. Всяка една от тези седем секунди трябва да бъде продуктивна, затова не губете време в разговори за произволни теми – вие сте там, за да говорите за себе си, така че направете го още от началото.
5. Говорете ясно. Няма особен смисъл да се представяте и да говорите чудесни неща, ако хората не могат да разберат какво казвате. Говорете компетентно и уверено като казвате неща, които са уместни и подходящи. Не говорете прекалено високо и използвайте подходящ тон на гласа. Проучвания показват, че ще ви възприемат по-сериозно, ако имате по-дълбок глас. Това не означава, че трябва да говорите като Морган Фрийман, но се замислете, че никой не иска да слуша прекалено въодушевена мишка в офиса.
6. Поддържайте зрителен контакт- трябва да виждате всичко, което се случва около Вас, да усещате.Не се вторачвайте.
7. Сядайте само след като са ви предложили. След като сте се здрависали с всички интервюиращи и или всички с които се срещате, представили сте, естествената следваща стъпка е да седнете. Учтиво обаче е да изчакате, докато интервюиращия не ви покани да седнете. Той /тя вероятно просто ще каже : седнете, моля”/ , но ако просто влезете и направо се отпуснете в стола, това би изглеждало грубо и прибързано. Освен това, ако интервюиращият иска да се здрависа с вас, ще трябва да станете отново, за да го направите и това може да ви смути. Най-добрият план за действие е да поздравите, да се представите и след това да седнете, след като ви поканят да го направите.
Това са не малко неща, които трябва да запомните и да приложите, но всичко ще свърши, преди да разберете – за седем секунди по-точно.
Имайте подходящ външен вид, естествено и топло изражение, здрависайте се, говорете ясно, за да създадете най-доброто първо впечатление. Останалата част от интервюто или срещата зависи от вас…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+