Село в пещера

Китай е държава с хилядолетна и много интересна история, с традиции, които не са разбираеми за европейците.   село1Днес това е световна икономическа сила . Наред с най-модерното, създадено от харота все още съществуват селища, в които времето сякаш е спряло или са просто от друг свят . Такова е Миао- село, създадено в пещера. То се намира в провинция Гуейджоу. Самата провиниция е разположена върху планински район от варовикови скали, в които има много и големи пещери. Така в една такава огромна пещера, намираща се на височина 1800 метра над морското равнище се е устроило цяло село. Пещерата е дълга 230м. и широка 50м. Височината е 5м. По размери прилича на голямо футболно игрище. До пещерата може да се стигне  само пеш за около 1 час.   За  появата на селището  има две версии: 1.  Селото е било  там от много   стари времена.

село   село2
2. Появило се е през 1949 година. Група хора, които са бягали от последиците на комунистическата революцоия откриват пещерата и я правят свой дом
Сега там живеят 20 семейства от етническо малцинство. Те се прехранват с отглеждане на царевица и домашни животни. През периодите на суша използват капещатат през скалните процепи вода, но след 2007 година са си изградили резервоар за вода. Всяко семейство има къща със бамбукови стени, а покрив е тавана на пещерата .Дървата от природата са осигурявали топлината и светлината в домовете, но вече е прокарано електричество и всяко семейство имат телевизир и перални машини. За да се подобри животът  на хората там,  се прави и път. Селото си има училище, в което учат окоо 200 деца.Решенията , свързани с живота на живота на хората в селото се вземат от старейшини след обсъждане на проблемите.
Говори се, че правителството е искало да изведе хорат от пещерата и те да се заселят в изградено и нормално населено място. Хората не пожелали.Тогава управленците решили, че това село , в този необичаен вид може да бъде източник на доход в туризма. По тази причина започва прокарване на път към него и подобряване на бита на хората .Днес селото се посещава от много туристи в сезоните, когато природата позволява това и достъпът е по-лесен.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+