3D скулптура

Тази гигантската, кинетична скулптура от видеото, която изобразява главата на Франц Кафка е разположенa в оживен търговски център в Прага. черниАвтор е противоречивият със своите продукти чешки художник Давид Черни. Инсталирана е през 2014 г. Подобна инсталация Черни вече е монтирал в САЩ, която там функционира и като фонтан.
Главата на Кафка е изработена от 42 независимо задвижвани слоя от неръждаема стомана и тежи около 45 тона. Висока е 10 метра. За създаването са похарчени 3о милиони крони. Тя изглежда особено ефектно вечер, когато на площада има различни светлини. Тогава и главата непрекъсното променя своя цвят. Самият Черни е споделил, че така направена-  скулптурата подчертава и сложната личност на Кафка, така както и до днес критиците водят спорове за идеите в неговото творчество.
Самият скулптур Давид Черни е роден в чешко еврейско семейство през 1967 година и в момента  е един от най-известните скултури на Чехия, макар че част от хрумванията му са твърде странни.
За съжаление- Черни предизвика скандал в България със своя инсталация в Брюксел, в която той беше изобразил нашата страна като, ,тоал2  ” и произведението му бе покрито с черна завеса.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+