Дрес код-15 септември

облекло
   1.въпрос: Коя дреха според Вас е подходяща за учителка на първи учебен ден?

модам  2.въпрос: Кой от мъжете може да влезе в училище на 15 септември като учител според облеклото?
Другата важна част от първата среща на учители с учениците на 15 септември е начинът, по който той ще изглежда. Външнят вид  точно в този ден е много важен. В миналото – от колеги, които отдавна напуснаха професията, поради пенсиониране- зная, че е имало строги изисквания към облеклото на мъже и жени учители. Дори е имало и залитане в крайности. Казвали са ми, че жените учителки нямали право да носят панталон- не го разбирам. За едно съм съгласна: трябва да се спазват някакви общи правила, съобразени с това, че ние заставаме пред погледите на млади хора, които са много наблюдателни и критични в преценките си. Не малко са колегите, които знаят как по  прякор ги наричат техните възпитаници, а те сами са дали повод за това ученическо наричане: било заради особен външен вид, било заради използвани паразитни фрази, било заради понякога ,,комични” според децата жестове.
В наши дни няма точно правило каква дреха да сложи за първия училищен и тържествен ден един учител или учителка. Не случайно пиша-,,тържествен”, защото това си е един малък празник за всички, особено за малките първокласници.
Никой не казва да си купим веднага нова дреха. Просто може да погледнем в гардероба с какво разполагаме и да направим съчетание.
Естествено, ако средствата ни позволяват, може да пообиколим магазините.
В краен случай класическото съчение: бяло- черно.
Видът на учителите за малките е много важен. Така, че те трябва много добре да помислят какъв образ ще види един малък ученик. Тук често съм забелязвала престараване, което понякога ме е  карало да се усмихвам скрито. Младите колежки ,,първокласнички” смело слагат дантелени рокли, възможно къси и с големи деколтета. Други се обличат в бонбонени и ярки цветове, а трети- избират ,,баровски” стил. По- старите ,,първокласнички”- те пък се старят да намалят възрастта си и слагат рокли, прилепнали към тялото или изобщо не проявяват старание да имат по-свеж и по-приветлив вид. Мъжете учители- шарени ризи или пуловери без ръкав…
Колеги- бъдете себе си!  Възрастта не е важна. Важни са излъчването и свжестта! Изберете нещо стилно, не много шарено, по-семпло. Нашата задача в първите и всички следващи дни в училище е не да блестим в цветове и със собствени форми, а да дадем спокойствието и топлината си на децата, защото те искат да ги видим, да ги чуем да ги успокоим, да ги харесаме…

Отговор на 1. въпрос към снимката: първата от ляво

Отговор на 2. въпрос към снимката: вторият от ляво

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+