Началото- класната стая

Остават броени дни до първия учебен ден!
За началните учители извън административната работа в подготoвка за учебния процес има няколко още по- важни неща , защото те са много свързани с нашите ученици, които ни обичат.
1. Класната стая.
2. Посрещане на учениците в първия учебен ден.
Сега искам да обърна внимание на вида на класните стаи.класуч
В страната има училища, в които вътрешният интeриор на класните стаи е направен от специалисти и всичко в тях : от обзавеждането, през работните места до обуродването с необходимата техника е направено по всички правила и изисквaния за съвременна класна стая.
За съжаление не е  така в цялата страна.
Някъде през годините е правена естетична поддръжка, подмяна на мебели, но в други- стаите са във вид от преди поне 15 години.
Учителите в такива училища мобилизират лични сили или родители поне, за  да създадат хигиена, а самата украса се опитват да правят сами- почти без средства.
И тук е проблемът. В желанието си колегите да създадат уют за своите възпитаниици и красота и поради изискаването да има нагледни материали в учебните стаи, те се впускат в самоинициатива и самотворчесто и вместо желания ефект- се стига до безвкусица и кич. Започва една фантазия от цветове за стените . Прави се подреждане на всякакви възможни табла- без да се спазват някакви правила за стил. Поставят се самоделки….
Самата аз в миналото съм изпадала- може би- в подобни ситуации.
Добре, че има интернет и ние можем да обменяме идеи, да гледаме какво правят колегите от другите страни.
Относно цветовете- в никакъв случай в класна стая лилаво, розово, …и разни там бонбонени цветове. Те са може би по- подходящи за стаи в детски заведения, където децата са по-малки.
Таблата: по-добре 2 или някаква картина, или няколко от определена тематика, подредени по правило стилно, отколкото всякакви табла и картини, където по стената има място.
Отделете кът, в който да можете да поставяте красиви продукти или други изделия от работата на учениците или снимки…..
Може да има обособен специален патриотичен кът. А защо да няма бългaрско знаме във всяка стая или портрет на важна историческа личност….картата на страната в интересно изображение….
С една дума: нека създадем подредена красота и премерен в естетическо и учебно отношение училищен уют.
И още нещо: има значение кой клас са децата. Едно настроение трябва да създава стая на първокласници / но в никаква случай да не прилича на стая в детска градина/ и друго , ако учениците са 4 клас. Тогава трябва да се усеща една идея ,,академичност”, една идея ,,дух на познание “, духовност и българщина.
Успех ,колеги!

Това са класни стаи на ученици до 4 клас .1. САЩ, 2. ФРАНЦИЯ, 3.РУСИЯ, 4. ЧЕХИЯ
1. клас1а    2.класф2

3.клас3р    4.класчехия5

И една не съвсем завършена, но нова българска класна стая, каквато се надявам да има все повече из страната.класб6

  Това е във  II СОУ „Проф. Никола Маринов“ – Търговище

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+