Навици, които ни правят бедни

Учени от Brown University си поставили интересен въпрос: Как е възможно хора, които имат добри доходи да не могат да забогатеят. Има ли някаква закономерна причина?

Half rich man, half poor manИма- група навици, които учените открили у всички 150 изследвани човека в продължение на 5 години . Бил направен  извод , че точно тези лоши навици липсват при хората, които са натрупали добро финансово състояние от доходите. които са получавали. Тези богати хора са успели да доловят към какво ги водят някои техни навици и са ги отстранили от поведението си или всекидневно са се  борели с тях. Тези хора са успешни-  те са забогатели.
Какво са направили забогателите?
1.Втора работа.
Те винаги са се занимавали с повече от една дейност и често в различни области, на различни места в страната.
Така са имали  повече пари, които после  инвестирали  в друга дейност или в собственото си професионално израстване.
И това са повече от 67%.
Бедните-  само 6% от тях са правили подобни опити.
2.Лотарии
Само 6% от забогателите са си позволявали покер, залагания в спортни игри, купуване на лотариен билет.
77% – от бедните често са се впускали в различни лотарии и игри на късмета. Така във времето са похарчили пари, които не са малко.
3. Четене и учене
79% от богатите много по-често са  чели научна литература и всичко, което е свързано с тяхната кариера, за да повишат своето професионално ниво.
Само 11% от бедните са  чели професионална литература. По-забавни , но без полза за развитието на техните качества са различни развлекателни книги и списания.В това няма нищо лошо, но после те се оплакват от бедността.
4. Разходи
Интересен паралел. Богатите са ,,стиснати”. О, не!  Те никога не купуват нещо, което не е по техния джоб.
Ако бедният е готово да вземе скъп телефон на изплащане , макар че може да си позволи по-евтин , то богатият, колкото и да иска някоя скъпа кола- няма да я купи, ако ще трябва да вземе заем или да се лиши от някое друго свое удоволствие, което е според възможностите му.
5. Бюджет
84% от богатите хора строго са  наблюдавали  своя бюджет и  са  правели  всичко възможно, за  да не излизат извън него. Те предварително са преценели колко и за какво да харчат и редовно правят преглед на разходите си. Те никога не се сблъскват с такъв въпрос, с който мнозина се срещат в края на всеки месец: Какво се е случило с парите? Те знаят точно за какво са изразходвани.
Бедните- само 20% от тях внимателно следят разходите си. Другите, след като платят наема и сметките, просто пилеят останалите пари, без да се замислят за какво точно и колко харчат.
6. Спестявания
Само 5% от бедните редовно заделят 10% от месечния си доход. 20%  бедни не заделят практически нищо. Основната причина се крие във факта, че същите тези 10% пари на бедните им изглеждат толкова незначителна сума,че  те не мислят  за важно  да я заделят. Други отдават това на факта, че ще им бъде трудно да живеят, без да изхарчат тези 10%.
Първият аргумент е глупав, защото, колкото и малко да може да заделя някой, то той  ще има накакво скътани пари.. Ако не се заделя нищо, то и спестявания няма да има изобщо. Вторият аргумент е несъстоятелен, тъй като, без значение колко малки са доходите , всеки би  могъл  да живее, ако се намалят с 10%.
Имайте предвид: 93% от богатите хора заделят редовно.
Без значение колко. Основното нещо е : Редовно.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+