Соломоне, аз те надминах!!!

Църквата Света София в Истанбул е впечатляващо инженерно постижение за времето си. Тя е изградена през 532-537г. по istanbulразпореждане на император Юстиниан и идея на Исидор от Милет и Антимий от Трап. Самият император е контролирал работата, защото е искал да създаде най-големия и неповторим по своя вид храм в света За тази цел в градежа са влагани скъпи материали, докарани от цялата империя. Стените са били изрисувани със златни мозайки, а колоните– направени от мрамор, донесен от разрушени стари езически храмове. В деня на освещаването на храма като катедрален храм на Константинополската патриаршия- император Юстиниан възкликнал: ,,Соломоне,аз те надминах!”
Това изящно творение на архитектувизрата търпи много премеждия в своето съществуване.При няколко земетресения куполът е разрушаван и отново съграждан.
Във времето на Кръстоносните походи много ценни предмети с историческо и религиозно значение са разграбени . В храма са се извършвали католически обреди.
Най-тежък е моментът, когато Константинопол пада под османска власт. Храмът отново е разграбен и превърнат в джамия. Построени са минарета. Във вътрешността също са направени промени. Окачени са панели с имената на пророка Мохамед и първите халифи.
С идването на власт на Кемал Ататюрк- през 1934г.- сградата е обявена за музей. Реставрирана е и това прави възможно и сега да се видят едни от първите мозайки, направени някога по стените.
От построяването на църквата – до наши дни, архитектурата на Света София оказва влияние върху строежа на редица храмове, а големият османски архитект Синан следвал тази архитектури при създаваните от него проекти за големи джамии.
Църквата Света София е най-големия християнски храм почти 1000 години , а днес все още е е четвърти по площ в света.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+