,,Не” на манипулаторите

манипуМанипулаторът е човек, който въздейства хитро върху мисленето на хората , за да извършат действия, които са изгоди за него. Този тип  има  тънък психологически усет,  добро познаване на обстановката и хората чрез които иска да наложи своя идея или постигането на свой личен резултат.
Поне веднъж всеки от нас е попадал под въздействието на такъв човек- било в службата, било в компанията , която има в свободното  си време….
Как да разберем, че човекът срещу нас не е приятел, а цели чрез контакта си с нас да постигне само свои личи цели.
Той поставя своите чувства и нужди над вашите.
Подсказва Ви какво да правите.
Драматизира ситуациите, в които изпада.
Прави опити да направи  личната Ви самооценка   по-ниска.
Как да попречим на манипулатора ?
Има няколко изпитани  фрази , с които, когато го усетите да  отклоните въздействието му върху вас:
,,Моля, аз имам своя гледна тока”.
,,Бихте ли говорили по-спокойно”
,,Аз искам Вие да”…с този начин на започване на разговор, Вие прекъсвате тактиката му да Ви говори така .Вие не му отказвате -само му предлагате друго решение..
Опитайте се да кажете категорично ,,НЕ” на манипулатора.
Ако Ви е трудно да отказвате категорично с израза ,,Най-доброто, което мога да направя точно сега е….” така Вие ще откажете учтиво и ще подчертаете своята позиция по предложеното действие..
Ако сте по-смели и ясни в своите решения,  можете просто да кажете ,,Не е нужно да решавате вместо мен”
Манипулаторите обикновено  се насочват към хора с ниско самочувствие и самите те нямат добра самооценка за себе си. Ето защо трябва да съберете и овладеете цялата своя емоция  и тя да застане като стена пред такъв лош човек.

Има ситуации, в които манипулаторите губят кондиция и стават агресивни . Тогава е по-лесно: просто с едно кимване или дума слагате край на разговора.
,,Вашето поведение е неприемливо”- една проста фраза, с която после можете Вие да имате водеща позиция в последващата комуникация.
С фразата: ,,Трябва да ти е много зле, за да се нахвърлиш така върху мен”- Вие ще бъдете истински благородници в ситуация на спор.
Замълчете-това е много полезно правило, когато някой иска да Ви внуши своите идеи  и не Ви дава никакъв шанс за емоция и реакция. Мълчете и мислете само за своята позиция.

Манипулирането на хора- само лошо действие и качество ли е това? Да , ако се използва така,  че то да навреди на манипулираните.  В някои случаи манипулацията има и благородна цел, когато се прави за постигне на резултат -положителен за всички участници в компанията. Такава  е манипулацията на треньорите преди състезанието на техните спортисти. Този подход се използва и от учители , за да предизвикат постигане на цел или за да създадат добра нагласа към определен работа.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+