Личните данни в Портфолиото

Чувствам се като героиня на Елин Пелин-от онези трите, дето седели на кръстопътя  и ,,не били от тия”….., когато разговарям с някого за нещо, което е в обозримото бъдеще.
Разпределенията,  Потрфолиото на учителя и Атестацията са 3 неща, които особено засягат всекипорт2 действащ преподавател и той трябва да знае как да ги организира, използва и допълва и за тях напоследък из нета вървят какви ли не коментари, идеи…съвети…
За разпределенията- ясно-тях винаги ги е имало . Някакви козметични промени в съдържанието им няма да затрудни много учителя.
Портфолиото и Атестирането, които ще се правят по определени правила и трябва да имат точно определено съдържание е новото. Двете са много свързани. Тези дни често се предлагат  на вниманието на преподавателите различни материали в нетпространството, свързани с новостите, които ще внесе задаващият се  нов просветен закон. Те ще влязат в сила с него, а до този момент- всичко е в областта на вероятностите в тяхното тълкование. Лично за мен са интересни -Разпределенията,  Портфолиото на учителя и Атестацията -те ще ме засегнат -за добро или за лошо . За да не се чудя какво става и да се чувствам  като в ,,чуждa джунгла” прочетох това- онова за Портфолиото.
В него всеки преподаващ ще трябва да подреди огромно количество информация. ОК- ще се направи.
Доколкото разбирам Портфолиото може да бъде на хартиен носител или в електронен вариант.
То ще бъде обект на оглед и преценка от проверяващи, които правят атестиране на преподавател. То ще е в основата на тяхната крайна оценка за работата на един редови преподавател – с малко или с много педагогически стаж.
Започнах да ровя и търся материали: Кои други държавни служители в България имат електронно Портфолио? В кои други държави има Портфолио на учител?…..Не открих много. Попаднах на Портфолио на млада руска юристка. Там обаче видях повече материали за делата и проблемите, по които тя е работила и работи. Видях английски материали, които дават указание как да си направим Портфолио. Имаше материали и за Портфолио на ученици….
Това, което ме притеснява е въпросът: Защо в учителското  портфолио има толкова много лични данни, до които може да има достъп всеки?
Друго- много от работата на учителя се налага да бъде подкрепена от снимков и видео- материл , където ще има негови възпитаници. Немалко са родителите, които категорично отказват материали с техните деца да се носят из интернет пространството- с основание.
Лицата, които ще съхраняват учителското  портфолио – защото дори училищните деловодства не са сигурно място…
Ето защо си мисля, че аз искам само Портфолио на хартиен носител.
Портфолио с повече професионална информаци и по-малко -лична-снимки, телефони , работно място…..
Портфолио , което да съхранявам аз. Когато ми бъде поискано от проверяващ-ще го представя.
Не е параноя, но всички знаем как може лична информация да бъде подправена, използвана , разпространявана. Ами, когато човекът умре- неговата информация ще си се върти из пространството…..Може пък учителят да напусне страната…..Може пък едновременно с това да работи и на друга работа, с която да допълва доходите си   и тази информация – учителските данни- да навредят….може да има и много специални лични причини….
Дори се питам вече- като гледам колко много колеги са качили своите електронни варианти на Портфолио в Интернет- това не ги ли притеснява?
Ето за това иде реч-ЦИТИРАНО:
1. Общи сведения

Фамилия
Имe
Гражданство
Дата на раждане
Образование
Диплома №,
Дата на завършване,
Специалност
Квалификация….
Сертификати
Придобити умения………
Общ трудов стаж
Педагогически стаж от …….
Педагогически стаж в текущото учебно заведение

Как и къде да публикуваме нашето портфолио?

,,Можете да си направите блог, може да направите секция в училищния сайт ( което препоръчвам) или можете да използвате външни сайтове, които предоставят място за подобна информация. Учителите изграждащи имидж, обикновено използват външни сайтове, като вписват, публикуват и надграждат портфолио на база специализирани платформи. В сайта на Институт по качество в образованието ще направим такъв раздел,- “Учители, които препоръчваме”, като ще можете да попълвате своя профил директно, онлайн и да надграждате в реално време своето портфолио.”….

Ако в Портфолиото, което Законът ще приеме има много лична информация- не е добре, но поне да остане възможността всеки учител, ако предпочита да има само Портфолио на хартиен носител, което да може да съхранява лично.
Професионалният път на един човек е част от неговия личен живот и аз мисля, че не трябва той   да бъде показан на целия свят!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+