Годишни разпределния

Разпределението на темите, които ще бъдат преподавани по учебен предмет в клас са дадени в така наречените ,,Книги за учителя”.Rest-Relaxation Те са написани от специалисти и автори на учебниците, по които се работи в клас. Самите създатели на ръководствата за учителите пишат, че направените от тях разпределения са ориентир за основното по предмета, а всеки учител може да добави или промени нещо.Т. Е-дава се свобода-това добре . Писане на разпределение е обемна работа, която отнема много време. Учителят трябва отново да прегледа учебниците, книгите за учителя, учебните предстоящи седмици, за да съобрази всичко това с предстоящата учебна година.
Особено трудоемко е изработването на разпределения по предметите- ЗИП и СИП , защото е позволено всеки учител да избере как и по какви помагала и учебници да работи в тези часове и ако той държи да е в крак с новостите и избира най-новото, най-доброто ,то за тях няма подпомагаща литература.
Всяка година обаче, всеки преподаващ педагог е поставен в ситуация да прави винаги лично свое годишно тематично разпределение, защото често РИО допълва или малко променя зададени вече таблици, както и съдържанието на титулните страни.
За 2, 3, и 4 клас за учебната 2016- 2017 годишните тематични разпределение са по стария вариант, но и те трябва да бъдат прегледани преди започване на учебната година.
разпТази година се радвам, че няма да бъда класен ръководител на ученици 1 клас. Знаете, че за тези класове с Новия закон ще има много промени, които са свързани и с изготвяне на разпределение по предметите за 1 клас.
Недоволството сред колегите е основателно, защото те трябва напълно сами да преценят всичко така, че обучението на децата да върви правилно според новите изисквания. Добре, че повечето учители вече имат практика и аз зная, че те ще направят нещата правилно.
А аз сега си правя разпределенията по ЗИП.
От 1 клас в тези часове използвам помагала от една и съща поредица. Много ми допаднаха, когато ги открих, а през годините разбрах, че съм ги избрала правилно, защото моите ученици работеха в тези часове с желание и почти самостоятелно.
За ЗИП Български използвах поредицата на изд.Просвета: ,,Вълшебното ключе” като бях добавила в  1 и 2 клас тетрадка за диктовки, а в 3 клас- ,,Аз мога” / изд. ,,Просвета” /
По математика използвах на Анубис -,,помагало за ЗИП” , но в 3 клас добавих – ,,Аз мога” на Просвета.
За 4 клас по БЕ продължавам с ,,Вълшебното ключе” , но ще добавя и Помагало с тестове, а по математика- ,,Аз мога” + Помагало с тестове……
Ще предоставят поне част от нещата тук, за да улесня тези, които работят по тези помагала…..
Бързам да си подготвя нещата по-рано, защото усещам, че след август ще бъде истинско надбягване с времето ….Не обичам да препускам….Нездравословно е, а и няма смисъл, защото може в последния момент някой да нареди нещо ново, за което се е досетил, докато е препускал през СТАНДАРТИТЕ……
Хубава почивка! ЛЯТО Е ВСЕ ПАК! Нали и Господ си правел паузи…..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+