Бунт на кораба-шеги на съдбата

На 4 май 1882г. моряци от бразилския кораб „Арагуари” уловили бутилка със съобщение. То било написана на страница от Библия и гласялоspe9qy5jfme92ov7:  „На борда на английската шхуна „Морски герой” е започнал бунт. Капитанът е убит. Първият помощник е хвърлен зад борда. Аз, който съм втория помощник на кораба съм принуден да карам кораба към устието на Амазонка: 45 градуса, 15 минути западна дължина и 2 градуса, 30 минути южна ширина. Скорост 3,5 възела. Спасете ме”.
Капитанът на бразилския кораб взел курс към оказаното място. След няколко часа бунтовният кораб бил намерен. Моряците от „Арагуари” под ръководството на лейтенант Виейра бързо потушили бунта и освободили затворения в трюма втори помощник и двама моряци, които отказали да участват в метежа.
Освободеният помощник капитан попитал озадачен:
– Но как разбрахте какво се е случило с нас?
– От вашето съобщениеhttps://www.art1a1d.com/2016/07/04/bunt-koraba-igri-sadba-prikluchenij-razkaz/съобщение, което намерихме в бутилка.
– Какво съобщение? Нищо не съм изпращал.
Лейтенантът показал на пострадалия намерената бележка.
– Но това не е моят почерк!- възкликнал помощник капитана.- Нямах възможност да напиша каквото и да е, още по-малко да го хвърля с бутилка в морето. Бунтовниците следяха всяко мое движение. А верните моряци били хвърлени с мен в трюма, където скоро се оказах и аз. Колкото до капитана, той се разболя и остана на брега в Ресифи, като остави командването на първият помощник.
Всичко това довело до голямо недоумение бразилските моряци и чиновници на Фолклендските острови, където е бил ескортиран корабът „Морски герой”. Бунтовниците били изпратени в Анлия,а там  били съдени.
По време на съдебния процес били разкрити сензационни факти.
Изяснило се, че английският писател Джон Пармингтон е написал роман със заглавие „Морски герой”. За да заинтересува публиката, след публикуването на книгата писателят пуснал в морето 5000 бутилки с послание за помощ, написано на страница от Библията. Тази акция била много трудоемка и доста скъпа.
Малко след това бразилските моряци са уловили една от тези бутилки.
Интересното е, че едва ли тази измислица на писателя би станала известна, ако това не случило наистина.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+