14 дни -за човешкия ембриом в лаборатория

Може би  сте гледали един филм от недалечното минало :,,Сексмисия”. Там, поради проблем с кораба, астронавтите попаднаха на планета, на която няма мъже. Самите те бяха заключени и изолирани от населениетоембри. Астронавтите си зададоха въпрос: ,,Как се създават хора тук?”-е….развитието на филма им даде отговори и създаде много проблеми на иноземлянките….Нещо такова …
Днес вече това – да се създаде човек в лабораторни условия е не само факт, но и въпрос, който поставя много тревоги и догадки : Доколко морално, етично и правилно е това.
Медиците казват, че това се прави с цел да бъдат открити генетични заболявания и възможности за тяхното предотвратяване.
Да се помогне на много семейства с проблем да имат дете.
Да се предотвратят бременности с фатален край.
Първият човешки ембриом, е създаден в лаборатория  през 1969 година. Той обаче оцелява само 7 дни. В Кемйбридж обаче успяват да отгледат ембриом повече от 14 дена, но прекъсват негово развитие , защото има международно ограничение, записано в медицината от 80т-е години, което забранява повече от 14 дни да се отглежда човешки ембриом в лабораторни условия , тъй като  е доказано, че след този ден започва формиране на индивидуалността на човека.
Много остро днес на тези медицински научни опити се противопоставя църквата, макар че и тя не е съвсем единна в своето мнение.
В наши дни започват искания от медиците за удължаване на срока за поддържане на ембриома жив в лабораторни условия, повече от 24 дни, тъй като вече е доказано, че след 14-я  ден стават видими отклоненията в човешкия организъм и учените ще могат да видят причините за това по-добре.емб2
Според Робин Ловъл-Бадж, водещ специалист по генетика и експерт по стволовите клетки, е нужен публичен дебат относно 14-дневното ограничение. По думите му то трябва да бъде удължено леко, за да позволи на учените да проучат ключовия процес в развитието на ембриона, наречен гаструлация.
“Предложението за удължаване на 14 дневния срок може да се окаже кутията на Пандора, или златно ковчеже, пълно с ценна информация. Това е въпрос, който не само науката трябва да разреши”, казва ученият.
Може всичко това да е в областта на фантастиката, но аз чета и се сещам за онзи филм……,,Сексмисия

Дали тези учени не трябва да го гледат?-хах хах ха………..

Хубаво лято!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+