Мон Сен Мишел-скалата замък

Mон Сен Мишел е остров, разположен до устието на река Куено в Долна Нормандия-Франция.
Ostrov_Mont_Saint_Michel_France_1_620_autoСкалата, върху която е построен манастирският комплекс, се издига като остров само по време на приливите, за които казват,че тук са едни от на-високите. В миналото приливната вълна се е движела с много голяма скорост и често е предизвиквала смъртта на хора, които е застигала по своя път към сушата. Най-интересно е, че на всеки 18 години огромна приливна вълна навлиза към сушата и така откъсва полуoстрова от нея и прави невъзможен достъпа до Мон Сен Мишел. Иначе до него сега има направен път между подвижните пясъци, които го обграждат и така се втига до него, макар ежедневните малки приливи.
Как се е появил островът Мон Сен Мишел?Легенда разказва, че голяма буря връхлита френския бряг и залива крайбрежните поля и селища. Остават да стърчат само две скали– ,,МОН ТОБ”-наречена по-късно -Мон Сен Мишел и ,,ТОМБЕЛЕН”,наречена- ,,Малката могила”
Върху Мон Сен Мишел първоначално е имало защитна крепост ,която да предпазва крайбрежните селища.
По-късно-легенда разказва , че архангел Михаил се явил на епископ Обер и поискал от него да построи молитвен дом на островчето. Обер обаче не обърнал внимание на това видение и разгневеният ангел го покосил с пламтящия си пръст като направил дупка в главата му. (И днес пробитият череп може да се види в специалният реликварий на базиликата в Авранш.)
В християнската религия Свети Михаил е специална фигура. Той е не само войн, но и застъпник. Именно той е archmichael-1призван да оглави небесното войнство в последната битка между доброто и злото. Освен това му е определена специална мисия – да придружава праведниците до небесния Йерусалим, да ги защитава от демони и да им помогне да отворят тежките врати към Рая. Вероятно това е и причината на архангел Михаил да бъдат посветени храмове, изградени високо в планината, там, където Небето и Земята се срещат. Мон Сен Мишел съвсем не е изключение. Не е случайно, че на върха на иглата, издигаща се на 155,5 метра над морско равнище, като вечен страж е изобразена златната фигурка на архангела с изваден от ножниците меч – сякаш охранява пътя към Рая.
Направеният първи молитвен дом е унищожен и по-късно монаси започват строеж на релегиозни сгради.Работата им е подпомогната от френския крал Филип Втори, който преди това се опитвал със сила да завладее това място, но после съвестта му проговорила и той направил огромни дарения. За манастирския комплекс започват години на подем и той се превръща в място за поклонение и духовен център. Благодарение на естествената защита от морските приливи и отливи мястото остава запазено дълго време.BIG_Normandia_2_1326459464380
През 18в. абатството започва да запада, монасите намаляват и го напускат. По време на Френската революция дори се използва за затвор.От 1873 г. Френското правителство го обявява за исторически паметник, започва неговата реставрация и това дава нов живот на манастирския комплекс и и острова. По време на реставрацията е добавена и кулата с фигурата на архангел Михаил на върха, а островчето е свързано със сушата посредством 900м път. Интересен факт е, че когато за първи път е направен изкуствения насип за новият път, нивото на приливите в залива се повишава драстично, като стават най-високите в Европа. Това принуждава властите да премахнат пътя и да изградят мост на негово място, така че характерът на Мон Сен Мишел като остров е възстановен и за няколко часа всеки ден той е заобиколен плътно от вода.

franciq-se-gordee-s-mon-sen-mishel_852 655-402-mon-sen-mishel

През 1966г. малка монашеска общност отново се заселва тук.
Днес островът с манастирския комплекс е  много посещаван от туристи исторически обект.
Повече от 12 века Мон Сен Мишел плува между небето и земята. Но само преди малко повече от 10 години ЮНЕСКО го постави наравно с Партенона в Атина (Гърция) и храма в Ангкор (Камбоджа) и го обяви за общо наследство на човечеството.

прилив-навлизане на водата в сушата
абатство-манастир на католически монаси,управляван от абат

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+