Препоръката и портфолиото

,,Препоръка” е дума, която няма точно обяснение в тълковния речник. Там само ни помагат да разберем нейния смисъл от синонимите ѝ : рекомендация, гаранция, пълномощно, похвала, свидетелство…И сега аз бих добавила още един синоним : портфолиопортфолио
И без това пояснение всеки от нас поне веднъж в живота  си е  имал нужда от препоръка. Било за кандидатстване в учебно заведение, било за заемане на работно място…
Препоръката се пише така, че тя да подчертае онези качества на препоръчвания, които той има в повече от другите кандидати за заемането на дадена позиция и така да го постави на по-предпочитано от него място.
В миналото препоръка за нещо, направена от важна личност беше достатъчна, за да получи кандидатът желаното място. Тогава за тези хора, казваха, че са ,,връзкари”. Те заемаха постове и всички под тях в йерархията изпълняваха техните решения, каквито и да са : правилни, неправилни, унизителни, глуповати…
Днес – все още има такива ,,връзкарски”  препоръки, но само те не са основание за заемане на важна социална позиция. Имат значение, но сега все по-важни за всеки работодател и институция са персоналните качества, действителните способности, знанията и уменията на човека. Някой ще каже, че не е така, че дори още по-важна е протекцията на подходящ човек. Да, ама не! -веднага давам обяснение. Дори някой работодател да наеме човек със солидна връзка- скоро, щом неговата  работа започне да носи загуби за фирмата- той ще бъде заменен от друг служител. Всички знаем, че няма ,,незаменими” индивиди. Нямам нищо против хората с ,,горещи” препоръки. Вярвам , че между тях има такива, които имат ,,похвалените”  качества и  могат да ги докажат . В съвременния свят на технологии- няма ,,скрито – покрито” . Винаги може да бъдат направени публично достояние всички грешки на всеки, който ги е допуснал , ако има воля за това…..
И така, уважаеми колеги, поставяне на задължителното изискване от Новия просветен закон -всеки учител да има и да води свое портфолио- бих казала, че е нещо полезно.Особено за младите колеги и всички, които искат да израстват в  педагогическата кариера.
Портфолието – аз ще го нарека ,,личната препоръка” – е право , но и  задължение – да пишете сами за своите качества  като педагог. Тя е полезна, защото ще ВИ даде възможност и в електронен вид да показвате своята работа, да поставяте видео- материали, продукти, създадени от Вас, презентации…да демонстрирате своите умения, способности, да докажете своето педагогическо творчество, което разбира се- ще трябва винаги  да сте в състояние  да демонстрирате  и на практика, ако това Ви бъде поискано…
Ако портфолието е качено и в Интернет- това пък ще даде възможност на колегите от цялата страна да обменят и обединят опит и идеи. Така всички ще бъдем полезни един на друг като колеги, а надявам се тази полза да се пренесе и в обучението на децата, да бъде полза и за нашите ученици!
Ех, може пак да си останат старите навици от миналото, но все по-малко ще са онези работодатели, които ще    задържат неможещи служители и работници със замръзнали във времето умения!
Българският манталитет се променя, макар и бавно…..дано да имам шанс да видя тази промяна, защото никой не живее вечно.
С една дума- да отворим класните стаи!
A сега Ви предлагам да прочетете мнения на колеги за това ново учителско задължение:
ЦИТИРАНО:     imagesRRRRRRR-Копие3Материал на медия

Като прочетох аз коментарите, си помислих, че май ще се появи нов ,,сив бизнес”-създаване и поддържане на учителско портфолио.

1. добавен от: Анонимен 12.01 19:54
тогава CV-то става излишно. има ли друго съсловие, подложено на това?
2. добавен от: учител с две специалности и трета професионална квалификационна степен 14.01 11:40
Във всяка професия професионалното портфолио е само пожелателно, за показване на постиженията, възможностите на притежателя му. Защо за учителите да е задължително? Автобиографията си остава основен документ за кандидатстване за работа заедно с мотивационното писмо и заявлението. Представете си кандидатствате на повече от едно място за работа – колко портфолия трябва да имате? Когато се цели да се избягват коментари и решения на основни проблеми на образованието, учителското портфолио е удобен дразнител.
3. добавен от: учител с повече от 30 години педагогически стаж 14.01 23:54
Защо в МОМН не се замислят затова, че с всяка изминала година учениците стават все по-неграмотни. Какви стратегии ще измислят в тази посока. с колко още “дивотии” ще натоварят горкия учител, който от администриране и др. бюрократични измислици няма време и енергия, за да се справи с пряката си работа. А този закон, явно и този парламент няма да приеме. И по-добре…
4. добавен от: Мая Димитрова 10.02 13:33
Автобиографията и дипломата са достатъчни ако ще и трудове да си писал нямаш ли,,вуйчо владика” все тая…Това е поредното излишно натоварване над учителя.Защо децата са неграмотни и защо няма закон в действие за задължителното обучение на 5 г. Какви законови мерки и стратегии най- после ще има, за да са прибрани в у-ще. Това ,,задължително” не е достатъчно, а трябва закона да е зад бълг. учител
5. добавен от: Георги Иванов 02.03 15:00
Учител съм с 30 години стаж. Тези в МОМН измислят какво ли не за да покажат че работят нещо и да се правят на новатори. Въобще нямат капацитет да решават все по-сериозните проблеми в образованието. Занимават учителите с всякакви справки, документи др. подобни. За какво е това портфолио? Директорите избягват да назначават на работа учители с “дебело” портфолио, особено с по-голям стаж и І и ІІ ПКС за да не им заплащат допълнително за това, че са отделяли от времето си да се квалифицират.
6. добавен от: Марая 27.09 15:01
,,Чудесно”Ме стига,че учителите станаха родители на всички ученици,вършат работа та и на директорите/пишат годишни планове на училището,стратегии за развитие на училишето,правилници и какво ли още не/,а сега и това.Излишна бумащина.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+