Линкълн

линТова е една мисъл , над която може да разсъждаваме…
Изрекъл я е човек,  който с всичко, което е правил ,
е доказал своята сила на характера,
прогресивност на идеите….смелост…

1513_307219006064918_948681518_n.jpg
Това е един политик,  известен със соите способности да  предлага нови  идеи и да постига цели.
Той е първият, който открито и остро се противопоставил на съществуването на робството, с което е предизвикал силно поляризиране на обществото и малко след това, преди да встъпи в длъжност като 16 президент на САЩ-7 щата се отцепват и започва Гражданска война. Един срещу друг застават Съюза от 20 щата, които не искали и нямали робство срещу- обединение на 7 северни щата, които искали запазване на робството. В тази сложна обстановка Линкълн лично водел военните действия на Съюза и  последвалото обединение на щатите.
Неговият личен живот и неговите смели за времето идеи, предизвикали  и логичен край на съдбовния му път.
Бил изключително критикуван  за нареждането му всеки престъпник да се явява пред съд и той да определи неговата присъда.
Централизирал  властта и си навлякъл гнева на много щати, които до този момент са имали големи правомощия  над своя регион.
С плановете си давал тласък в развитието на земеделието и съживявал банкирането.
Денят на благодарността е определен по негова идея и решение за национален празник.
Той разрешил така нареченото,,заселване” на бели в Северните части на страната, което за съжаление донесло негативни последици за местното индианско– население.
Естествено, че такава обемна дейност ще роди и много недоброжелатели на тази персона. Няколко пъти са правени опити за покушение, а когато в единият от случаите е уцелен цилиндърът му , Линкълн казал: „Всеки ден може да бъде последен в моя живот, което увеличава желанието ми да завърша моята мисия за благото на нацията.“
Имал е 4 деца.
Този силен човек завършил живота си, убит при покушение, докато гледал театрална пиеса.
Линкълн е израснал във фермата на родителите си, купена за 200 долара и заем, но само след 3 години семейството било изгонено, защото е оспорена собствеността на земята. Това довело до почти пълно разоряване на фамилията. По-късно баща му успял да  взема под наема по-голяма  площ земя. Започнал да я разработва, но и тя му  била отнета. Семейството се преместило в щата Индиана, с надеждата там да намери по-добър живот. На 22 години Линкъл се настанил в собствена ферма и започвал да работи сам- отделно от семейството.Част от заниманието му за печелене на пари  било разнасяне на стока с лодка по течението на река Ню Орлиънс. Така младият човек ставал свидетел на истинския живот на хората и търговията с роби. Вероятно това го подтикнало по-късно да направи промяна в житейския си път и да се насочи към политиката.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+