Вдигат заплатите

Здравейте-,,ВДИГАТ ГИ” заплатите…/ казаха на учителския събор /селото
От 20 години така ги вдигат, че моя баща , който е пенсионер -,,Да си е жив и здрав!”-взема с почти 200 лева повече от моята заплата на даскал./ не е бил Държавна сигурност-,,прост ” бачкер /
Не , че му завиждам. Радвам се за него,  че е така, защото ако му се случи нещо -много трудно бих му помогнала с моя доход.По-вероятно е той да ме подкрепи в такава ситуация.А майчицата ми-тя е с 200 лева пенсия, след толкова години работа като касиер в банков клон.И сега единият болен в семейството купува на другия болен лекарствата.Оцеляват.
Не си мислете , че съм  алчна!
Но се питам:Не е ли редно една заплата на човек със стаж и  образование да е поне такава, че да му осигурява възможност да работи спокойно-да дава себе си в работата.Какво имам предвид:
1.Да не мисли кое семейно перо да икономиса, за да плати неотложните сметки.
2.Родителите да  си купуват дрехи,,втора употреба”, за да купят дрехи от магазина на децата си…..за други нужди….не мисля.
3.Да е възможно  семейството да си позволи  годишна почивка…..
4.Да може да плати желанието на децата му да участват в различни клубове, които развиват техни способности….
………….
Толкова бедна ли е тази България?….Не е лесно да се управлява държава.Винаги ще има недоволни, но цял един народ да се чуди как да я кара, как да ,, изгони децата ” си на друго място , за да се спасяват къде с учене, къде с бракове, къде с труд…..
Слушам обяснения и на политици: Натиск от Европа, влияние на големи държави……спазване на различни международни спогодби и договори……
Не знам.Нищо, ама нищо не разбирам от политика и пари….., но се питам нашите политици като ходят по улиците виждат ли какви индивиди минават покрай тях……отрудени, замислени, озлобени, смирени, обезличени…..
Привечер преминавам край едно село с ,,таратайката си” .Направи ми впечатление, че старите хора седяха в сумрака пред къщите си на самоделни пейки и трикраки столчета , а в нито един прозорец нямаше светлинка.Спрях и ги попитах защо е толкова тъмно селото.Ток ли няма?Една баба ми се усмихна и каза:
-А, не !Има .Ама така ,,правиме”  икономии.Говорим си докато ни се доспи, а после само влизаме в леглата”
Нямам политическа принадлежност.Няма зад мен социална група…..Българка съм….
Аз съм просто човек и понякога съжалява, че виждам и чувам…..
Дайте му на този народ хляб, дайте му въздух……и ще видите, че и Вие ще имате повече, защото този народ знае какво е благодарност!
А като гледам колко сложна е политическата обстановка в света и на Балканите си казвам: Тая България май само Господ я пази!
Бъдете здрави!-всички:и народ , и управляващи, защото само това може да ни спаси сега…

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+