Христо Ботев

220px-Botev_House Botev-brothers-1876 150px-Hristo-Botev-circa-1875

/родната къща-Калофер / /Христо и братята му-Стефан ,Кирил ,Боян/

Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев е роден в годините на най-тежкото за България робство-Османското.Той поет и революционер от гр. Калофер.Майка му се е казвала Иванка, а баща му- Ботьо Петков , е бил учител и обществен деец.
Ранните си години Христо прекарва в Карлово, защото баща му е учител там.По-късно заминава за Русия и учи гимназия в град Одеса.Там за първи път пише стихове.За кратко работи като учител в Бесарабия.Завръща се в родния Калофер и пише една от големите се творби,,На майци си” . Много скоро е принуден да напусне дома, защото произнася пламенна реч в чест на славянските просветители Кирил и Методий, а това не се харесва на управниците.Христо се установява в съседката ни Румъния.Там се среща и сближава с български революционери и бъдещи войводи на чети.Под тяхно влияние се записва в четата на Жельо Войвода, която обаче не успява да премине Дунава и да влезе в поробена България.За Христо следват тежки години на скитане . Една студена зима прекарва в запустяла воденица, заедно с Васил Левски .Остава впечатлен от неговата личност и запален от неговите идеи за освобождение на България.В следващите години Ботев работи като учител, пише стихове и пламенни статии за необходимостта от освобождение на България.Издава собствен вестник, работи като печатар, прави преводи, издава стихосбирка с патриотично-революционни стихотворения.
Обесването на Васил Левски е удар за всички вярвали, че той ще ги поведе към освобождение на България.По това време в нашите съседки, също под Османско робство, започват силни въстания и това дава нова надежда на българските революционери.Те отново започват да събират средства , за да организират въстание и да направят чети, които да го подпомогнат.Избухва Априлското въстаниe-преждевременно и България отново е удавена в кръв.Това не плаши Ботев.Той започва да събира чета, с която да премине през река Дунав в България и да води боеве за сRadeckiвобода.

/корабът,,Радецки”/

/паметника на Ботев в местността Околчица/

file_340888_1386785361

Със своята чета от около 200 момчета, Христо Ботев загива в едно от сраженията с османската войска във Врачанския балкан, пронизан от куршум.

Това става привечер на 1 юни 1876г.
Поетът-революционер и войвода е само на 28 години.
Поклон!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+