Лятна ваканция в музея

Варненската учебна експозиция (известна в публичното пространство с името Учебен музей) е първият детски музей в България. Той е открит през далечната 1986 г. и се намира на приземния етаж в Археологическия музей. Разполага с две зали и двор.учмуз
Основатели са варненските археолози и музейни уредници Димитър Димитров и Иван Иванов. Целта им е да направят достъпна и привлекателна за децата музейна експозиция, която да обогатява техните знания за миналото и да провокира по-голям интерес към историята и археологията. От 1989 г. уредник на Учебния музей е Лиляна Липчева.
Създадената експозиция разглежда живота на хората през праисторическата епоха, бита на славяните и прабългарите. Показани са три типа жилища (праисторическо жилище, славянска полуземлянка и прабългарска юрта), сечива от различни епохи, вертикален тъкачен стан, хромел, ръчно грънчарско колело.
В този музей липсва традиционната дистанция между посетител и експонати. Посетителите (малки и големи) имат пряк достъп до тях. Всички предмети са копия на оригинални образци и могат да се ползват. Демонстрациите показват пред публиката постиженията на експерименталната археология.
„Чувам и забравям, виждам и запомням, правя и разбирам” – тази древна китайска поговорка добре илюстрира концепцията на създателите на музея. Затова те избират името Учебен, а не само детски музей.
Още с откриването си през 1986 г. Варненският учебен музей предизвиква голям интерес. Всяка година хиляди ученици преминават през неговите зали, но липсва обновяване на експозициите и помещенията. Първият музей за деца към 2012 г. се оказва със занемарен двор, без външен вход, с лошо осветление и неефективно използване на наличните помещения. Музеят има нужда от промяна.
Така през 2012 – 2013 г. започва изпълнението на мащабен българо-американски проект „Музей за малки и големи”. Регионалният исторически музей – Варна намира съмишленици и щедра финансова подкрепа в лицето на Американския научен център – София и фондация „Америка за България“. Те обединяват усилия, за да създадат съвременна интерактивна експозиция за деца и юноши, с климатизация, ново осветление на залите и напълно обновен двор.
Цени :
билети ученици- 2 лв
специализирана беседа- 20 лв

,,Лятна ваканция в музея”-за всеки от летните месеци се организират различни практически занимания за деца от 8- до 12 години, посветени на различни исторически теми.Децата ще могат да украсяват глинени съдове, да рисуват икони, да играят на археолози.
Всяко занимание продължава 120 минути и се провежда в групи от 12 до 20 участници.
Цена за участие-5 лв.
За повече информация:
тел: 052 681 039
или на email: edumuseum@mail.bg

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+