Тайната на Апенино и Джанболоня

200px-Goltzius-BolognaИскам да Ви представя един италиански скулптор и художник Джамболоня.У нас в България не е популярен, но неговите творби се нареждат до тези на големите имена.
Джанболоня е роден във във Франция ,но животът му преминава във Флоренция. Той учи живопис в Антверпен,но се завръща в родината си и започва да се занимава със скулптура.Силно е повлиян от творбите на великия Микеланджело, но създава собствен стил в своята работа и неговите произведения веднага лесно се познават.И днес из цяла Италия има негови скулптури-колосални,но изящни до съвършенство.KOLOS ITALIQ
През 1579-а година в градината на Вила Медичи ди Пратолино в Тоскана Джанболоня създава бог Апениноисок е 10.6 метра.Майсторът го изсича от скален къс.
Тази планинска статуя има тайна-тя крие в себе си помещения.Те са няколко и са имали различно предназначение.В пространството на главата му е била направена камина,чийто огън правели очите на колоса светещи, а от ноздрите му и около главата му се носел дим.От потока в статуята била прокарана вода, която изтичала през лявата му ръка отново се връщала в реката.
Днес това произведение на изкуството може да се види в парка на вилата , отворен за посещение от туристи.

по материал на boredpanda

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+