Изходни нива-равносметка

Как сте?Какво се получи като резултат от проведените изходни нива?
учитеОчакванията ми не се потвърдиха. Най-лоши са резултатите на класа по предметите Човекът и природата и Човекът и обществото. По Математика и Български език положението не е по-добро. В класа половината от децата показваха знания за отличен по всички предмети. Част от останалата половина имаха добри резултати, а няколко ученика -средни .В класа има и дете СОП. Всички ученици в класа правеха редовно и отговорно своите домашни през годината.Часовете за допълнителна работа бяха използвани максимално.Малко бяха отсъстващите от часовете за по-дълъг период от време.
За съжаление по Математика шестиците са само-7 ;по Български език шестиците са-4; по Човекът и природата шестиците са-3; по Човекът и обществото-2.
Има много -,,много добър” -оценки, четворките са малко, а двойки -няма. С една дума-общ успех между- 4 и 4 и 50……
Това е лош резултата като се има предвид , че задачите, въпросите и упражненията в самостоятелните работи-изходно ниво-имаха ,,средна” степен на трудност.Част от въпросите бяха дори -въпроси от обща култура.
Причините:1.Проблем в обучението, което прави преподавателят-ще кажат много хора……Може би……, но много от грешките учениците са направили при извършването на чисто механични действия, а има въпроси, които показват, че ученикът дори не е прочел внимателно поставената задача .
Например:,,Извадете 3 прилагателни имена от последните 3 изречения”-ученикът записва прилагателни имена- 2 от първите 3 изречения.
Или:,,Поставете глагола ,,гледам”-в сег., мин,св. вр и бъд.вр -единствено и множествено число”Ученикът записал 3 други глагола , като единия поставил в сегашно време, другия – в минало свършено време, а третия – в бъдеще време.
Или:,,Как се размножават птиците?”-отговор-Раждат и т.н.
За мен това показва само пълна липса на концентрация, но тези ,,безумни” грешки са дали отражение върху крайния резултат. 2.Може би проблем е са и недостатъчните часове за упражнения, за да се механизират напълно по-алгоритмичните действия, както и да се затвърдят по-сложните и важни знания….
3.Огромните интервали от почивни дни в месец април и май-те прекъснаха системата и темпото на работа.
4.Слаб родителски контрол-родителите решиха , че е време – И СА ПРАВИ- да оставят децата сами да се справят със своите учебни задължения.И така трябва да бъде, но резултатите показват, че не всички деца учат задълбочено, когато са оставени сами да правят това.Не всички осъзнават колко е важно това , което правят -да бъде осмислено добре и запомнено. Това е равносметката .
Изводи за следващата година:-повече упражнения / ако времето позволи/.
Не искам удължаване на учебната година, както се предвижда , но започвам да мисля, че е наложително, защото се губят много учебни часове за преговор. Харесва ми да има около празниците почивни дни, но те оказват лошо въздействие върху учениците …..И накрая:Има една приказка:,,Който го може , го може” и ,, Който го иска-прави го”-става въпрос за желанието да се учи.
А учените казват:,,Самолет в Космос не може да излети” …

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+