Хора и песни-защо не?

Всяка нация е създала своя култура, традиции и обичаи. В тях е съхранена народната памет-онова, което често хороисториците не записват, онова, което е преживял обикновения народ-онзи, който се изправя пръв-преди своите владетели -пред лицето на бедите, които застрашават страната и нейното бъдеще, онова ,,просто” население, което първо понася негативите на исторически грешки и неудачи………..Да живеят традициите и творчеството на народа ни……
И в тази връзка-какво толкова, че децата щели да учат ,,задължително”-народни танци……И без да е задължително има българи, които предават песните, танците, занаятите си на своите наследници.
Отново публичното пространство се пълни с разни тълкования по новия просветен закон, разни коментари…….Приказки и мнения да искаш!!!
Той – народът ще си пее и танцува, както винаги – в добро и лошо.Ще пази своята националност , както го е правил в две дълги робства-Византийско и Османско…..А който не се чувства добре тук-си търси друго място или просто приема друга култура, други традиции, започва да пише и чете на друг език…..Така е било винаги. Едни народи са измествали други, едни цивилизации са изчезвали, за да отстъпят мястото си на други…..Така по тези места е дошъл и Аспарух……
А песни и танци в училище е имало винаги.Моят трети клас тази година учеше народни танци.И както часът беше по желание-включиха се всички ученици.Тези, които нямаха отношение към фолклора и мислеха само да опитат-сега водят всяко хоро на класа……Още по-странно е, че и чужденците в моя клас играят -,,Дунавско хоро” , ,,Самоковско хоро” и то – с огромно удоволствие.Те не са българи, няма и да станат, но чрез музиката на нашия народ се потапят в света на българска красота и уникалната  ни култура…..
И така…….Танцувайте, пейте по български при всеки удобен момент в училище, а това ще излезе от класните стаи , заедно с нашите възпитаници и ще съхрани нас- българите.
Не може без фолклор, народно изкуство.
Те дават лицето на всеки народ пред останалите. Те пазят по особен начин народната памет.Останем ли без нея, погълне ли ни ,,амнезия”-тогава всеки може да ни предлага лечение с каквото си хапче пожелание…..
В Българско училище-трябва да се учи българското…..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+