Завършване

Не зная как е при Вас, но около мен -когато идва краят на учебна година започва да се чува кой къде щял да изпрати с учениците си изминалата учебна година…заваршване
Слушам и се питам?-защо още от първи клас за края на годината започват организации в кое заведение, пицария или барче да бъдат заведени възпитаниците ни???…
Така става и в края на 2 клас …и т. н.
Какво толкова са направили децата, че завършването на една обикновена учебна година- 1,2,3 клас да бъде отбелязвана извън училище и то в някакво заведение, където често се кани аниматор, за да забавлява учениците.После се яде някаква паста и започва ,,щуротека-дискотека”!!!Какво отбелязват децата така и какво ще остане в главите им като спомен?
Понякога-в училищата се правят помпозни тържества, които завършват с ,,почерпка”-В Актова зала или в класната стая започва ядене на пасти и пиене на сокове….
Какво лошо има в това да се направи един празник на класа, в който всеки ученик да се изяви с това, което може или е постигнал през годината….???
И защо обезателно всеки край на обикновена година трябва да има ,,почерпка”???
Тези дни мен ме вълнува и този въпрос-как да се сбогуваме с 3 клас???
Никак-просто децата си получават  бележниците, списъка с книги за летен прочит и учебниците за следващата година.
Правим си снимки.
Така направихме и в 1 клас,и  във 2 клас…..Години, в които сме работили, опознавали сме се, правили сме много празници на класа…….Години, в които всеки е вървял напред и е създавал свой почерк във всичко , което прави.
4 клас си знам.
В нашия град има прекрасна гербова зала в ,,Музей на Възраждането”.
Този музей посещавам винаги с моите ученици в 4 клас.А документът за завършена начална степен те получават в тази прекрасна зала.Правим снимки, а след това отиваме в предварително избрана сладкарница, за да се веселим, защото за 4 години сме извървели заедно един път, изпълнен с трудности, успехи и много приключения.Това е край и  ново начало, защото много от учениците постъпват в специализирани училища или просто заминават някъде.Това е момент, който заслужава да бъде специално отбелязан!
Сега , като четете това, може да ме възприемете като твърде старомодна и аскет .Не е така-може да го потвърдят и учениците, и родителите на учениците в моя клас…..
Просто си мисля, че всяко нещо си има времето и мястото, а празник и ,,почерпка” се прави, когато има постижения и успехи, когато се слага край на нещо важно или се полага начало….
Поне така ни възпитаваха нас-поколението от последните годни на ,,прехода” и експериментът на ,,демокрацията”….
Обичам свобода, правото да си индивидуален и оригинален, но старите хора още преди ,,демокрацията” са го казали : ,,Дай свобода на един човек и му гледай сеира”.Когато човек има пълна свобода -тогава се вижда каква е неговата ценностна система,  личните му качества и способности.
Така правя и в работата си.Моите ученици се чувстват свободни и показват какво всичко, което могат ….
Ето защо 4 години ще показват себе си, своята индивидуалност , а четвъртата година ще изпратим с  ,,почерпка”.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+