Градът без гладни хора

Знаете ли къде се намира градът -Бенин Сити.
nigerВ Нигерия, една държава, разположена в Западна Африка, на 7-о място в света по население, чийто народ сега изповядва и ислям, и християнство .Това е страна, на чиято територия са живеели хора още преди 11 000 години и известна със своите природни богатства.Та в тази страна е имало град -Бенин Сити . За съжаление от него не са запазени останки, но това, което са споделили свидетели и изследователи граничи с фантазията.Историците казват , че в Средновековието този град се е казвал Едо и е бил столица на една от най-развитите държави в света тогава, а и  в Африка.Говори се , че стените опасвали града били дори 4 пъти по-дълги от Великата китайска стена , а за изграждането им е бил използван сто пъти повече материал от този, с който е изградена Хеопсовата пирамида.Около столицата имало 500 села.
Друго любопитно е, е че в този град е имало улично осветление, което се осигурявало от метални лампи с палмово масло.Когато през 1485 година португалците първи влизат в града, те били зашеметени от това царство в средата на африканската джунгла- добре планирано и красиво построенo.С тяхната поява градът става център на търговията с роби.
През 1691 година капитанът на португалски кораб-Лоренцо Пинто влиза в града и казва, че му изглежда по-голям от Лисабон.Той бил изумен от красивите къщи,  богато украсени с колони.В града нямало престъпност и дори не поставяли врати на къщите.По същото това време Лондон е бил град на ,,кражби, убийства, подкупи…”Улиците на Бенин били построени симетрично, а всяка къща имала възможност за доставка на прясна вода.Хората носели цветни дрехи, а за разрешаване на спорове, възникнали между хората на улицата, имало специални съдии, които решавали конфликтите по улици и пазари.
nigcccВсички чужденци , които имали щастието да попаднат в този град после разказвали как за първи път попадали на място без гладни хора и престъпност, място с чисти улици и справедливи господари.Те покровителствали занаятчиите, защото те изобразявали техните подвизи в сложни бронзови скулптури.А изкуството им било на ниво,  каквото в Европа по това време нямало.
В началото на 16 век мълвата за този богат и красив град бързо се разпространява в Европа и много богати хора търсят възможност за търговия с това царство.
В края на 15 век започват вътрешни конфликти в Бенини Сити, а през 1897 година градът е разрушен от британски войници-плячкосан и изгорен до основи.Самата Нигерия става Колония на Англия.
Днес този град съществува , но от неговото царствено минало нищо не е останало.Говори се, че има само една къща , строене през втората половина на 19 век, която притежава белезите на строителството в домовете на Бенин Сити .Ако сте в Нигерия може би ще имате шанс поне да  видите  и бронзови скулптури от онези времена..
В наши дни градът има население над 1 000 000 души .Център е на каучуковото производство и има четири университета.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+