Тодоровден- 19.03-вход свободен

Легендите разказват,че император Юлиан Отстъпник (332 – 363) искал връщането на езичеството. Той решил да се подиграе с християните,които спазвали преди Великден-40 дни пост, като наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езическо приношение всички постни храни на пазара.Така християните, без да знаят това, да се осквернят и после да бъдат подложени на подигравки.
ТтеодорСв. Теодор Тирон се явил в съня на патриарх Евдоксий и му казал за плана на император Юлиан Отстъпник. Поръчал му да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Евдоксий изпълнил поръката и в седмицата на пост християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.Денят бил посветен от християните на техният приятел-Свети Теодор.
В България е запазена традиция в деня на Свети Тодор собствениците на коне рано сутринта да ги украсяват.Водят ги на реката.Жените варят жито и месят обредни хлябове.Вечерта се правят надбягвания с конете-кушии.Денят е известен и под името Тудорица или Конски Великден.
За приятелите на конния спорт и във връзка с религиозния празник, посветен на Свети Тодор, град Варна организира много забавления, спорт и различни други прояви.Една от най-големите и станали традиция атракции е така наречените ,,кушии”, които тази година се организират за 25 път.тодор
10 и 30 часа-КОННА БАЗА ,ВИНИЦА”-вход свободен-състезание за членовете на различните клубове по езда.
11 .00 часа-ЕКОПАРК-Варна-кушии-надбягвания с коне
11.00 часа-курорт,,СВ.СВ.Константин и Елена’-водосвет и конкурс за най-красив конски впряг, магарешки каручики, разходки с файтон, а наградата за победителите ще е жив коч.

Ако не почитате християнските обичаи,можете да се забавлявате със състезанията , организирани на този ден в град Варна и неговите околности!
Весел празник и честит имен ден!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+