Учим, ама не става!

За малките първокласници учебната година е към своя край.
В много семейства обаче, това може да е притеснително, защото малкият ученик не е усвоил изучаваното учебно съдържание в клас през годината.Т.еyoung studiing boy isolated on white backgroung.-едва срича, а трябва да чете-макар и бавно.Пише всички думи свързано или без гласните букви в тях, или не се разбира писането.Не може да смята до 20 с преминаване.Не може да запомни стихчето си за ,,Празника на буквите”.Липсва му самочувствие и не желае да прави домашните си работи.
Вярно е, че всички деца са различни в своите възможности и психическо израстване, но материалът в 1 клас е минимум, който е предвиден да бъде по силите на всички малки ученици.
Уважаеми родители, не се тревожете, но и не се самоуспокоявайте, че има време!
Вероятно, още след обследването за училищната готовност на първокласниците, училищният психолог в началото на учебната година Ви е споделил, че ще имате затруднения през годината, особено ако не подпомагате детето допълнително у дома.
Ако сте се вслушали в съвета на психолога, работили сте усърдно с малкия ученик, а в края на годината неговите работи и изходни нива не показват необходимия минимум, то това ще наложи:
-индивидуална работа на прекия преподавател в период от лятната ваканция
-някаква допълнителна работа у дома през времето на дългата лятна почивка-много диктовки, четене на книги, решаване на задачки…За тази работа  не е нужен ,,частен” учител, а някакъв ред , при който детето във времето на дългата почивка да има интелектуални занимания, които да компенсират пропуснатото през изминалата учебна година.
Не подценявайте проблемите и не се самоуспокоявайте, че във 2 клас детето ще е по-зряло и ще започне нормално, без някаква подготовка.
Макар и да Ви е трудно, по-добре се изправете срещу ситуацията и не ѝ позволявайте тя да се превърне в голям проблем през следващата учебна година.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+