Регата- “Трети март”

От 3-ти до 6-ти март – Варненското езеро
60-та регата „Трети март“ .
Регатата ще събере вbsf_logoетроходци от цялата страна.
Събитието е част от спортния календар на Българската федерация по вветроходство.
Тази регата открива Държавното първенство за тази година на клас „Ял-6“.
„До този момент имаме 25 заявки за участие. Надяваме се до началото на регатата те да станат 30. Рекордът е 38 лодки от 25 клуба с 200 състезатели“, обяви Росен Марангозов от СК „Черно море – Бриз“. И тази година гонките ще се проведат по регламента от последните години. Всеки екипаж ще се състои от 6-ма състезатели, без ограничение на пол и възраст, от които във всяка гонка ще могат да участват минимум 5 състезатели.
Специално за юбилейното издание на регатата ще има и допълнително класиране. Главен съдия на регатата ще бъде капитан Стефан Методиев.
Първата гонка – на 4-ти март. Ще има три състезателни .
Регатата е замислена през 1957 г. като вътрешноклубно състезание. Началото е поставено от активисти на секция “Ветроходство” към Морския клуб на тогавашната ДОСО /Доброволна организация за съдействие на отбраната/. Самото състезание е посветено на годишнината от Освобождението на България от турско робство. В гонките участват новопостроените в България и модерни за времето си крейсерски яхти „ОV”/балтийки/. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа. От 1961 г. тя става открита и в нея се включва Морски клуб „Балчик“ с балтийката „Ураган”.
До 1974 г. в „Трети март“ се състезават балтийките, а когато са на ремонт, гонките се провежда на лодки „Ял-6” във варненския залив.080713_yacht_bulbank_nc_2ветроходна яхта
При неблагоприятно време се ползва резервния полигон – варненското езеро. От 1975 г. състезанието вече трайно се провежда в езерото на лодки „Ял-6”. През годините регатата се утвърждава като първа ветроходна проява за годината и с нея се открива състезателния сезон. В гонките участват както момичета и момчета на 8, 10 и 12 години, така и мъже и жени от 50 до 70- годишна възраст, някои от които от 3 до 10 пъти.
През 1978 г., в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от турско робство, по предложение на Морски клуб – Варна, решение на Българска федерация по морски спортен многобой и ветроходство и със заповед на председателя на Организацията за военно-техническа подготовка на населението, регатата е обявена за републиканска. От 1984 г. до 2010 г. „Трети март“ е Републиканско първенство на клас „Ял-6”. През 2013 г. Българска федерация по ветроходство върна статута на регатата като Държавно първенство /шампионат/ по ветроходство на клас „Ял-6”. Победители през годините са били отбори от Поморие, Несебър, Търговище, Балчик, Бургас, Варна. Най-забележителен е успехът на екипажа с шкипер Михаил Копанов, който цели 19 години е шампион.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+