,,Мразя историята”

В навечерието на Националния празник на България аз се чувствам разтревожена.
мразяДнес в часа по Човекът и обществото чух учениците от моя клас да казват:,,Госпожо-мразиме историята”.В моя класа учениците казват всичко, което ги вълнува- и хубаво , и лошо.Това е добре, защото така аз  мога  да намеря път към добрата атмосфера за всички деца  в класа, а те са много различни. .Уроците , които учихме по Човекът и обществото се отнасяха за периода-Първо Българско царство.Тогава са се случили  интересни исторически събития и са живяли личности-велики със своето управление и саможертва в името на държавата.Тук са Аспарух, Крум, Омуртаг,княз Борис…….Самуил.
Да обясня:Децата в този клас са прекрасни-те имат нормални за възрастта си развитие и умствени възможности.Дори бих казала-част от тях  са много любознателни и живеят в семейства, които са загрижени за тяхното израстване и развитие.В часовете , за да разберат епохата и времето , за да осмислят целите и постиженията на владетелите ни или техните грешки се опитвам да им разказвам по най-достъпен начин това.
Часовете преминават добре.
Ученето у дома от учебника гони децата от националната им принадлежност и те се чувстват ,,слабоумни”, защото нищо не разбират. Родителите споделят с мен своята тревога, че децата се губят в учебника, макар че и те се опитват да им обяснят неразбраното.Началото на часа започва със страха и притеснението на малките ученици , че знаят наизуст изреченията от урока , които са им толкова чужди и далечни.А аз усещам децата , виждам, че са положили усилия , за да научат урока от учебника , а са се изгубили в своята национална история и дори са я намразили.
Сещам се за моята племенница, която от трети клас живее и учи в Испания .Сега -тя е на 20 години и знае всичко от испанската история .ВСИЧКО,всичко……..
мислКак са си направили испанците часовете и учебниците по родна история, че дори чуждестранното дете-емигрант, я знае до най-малка подробност ?!??А историята на Испания е още по-сложна и по-дълга на събития от нашата – в която се губят 200 години -Византийско робство и -500 години -Османско робство.
Уважаеми съставители на учебниците по родна история:Моля , разкажете я на нашите деца разбираемо. Така, че да ги научи да не правят грешки и да се чувстват българи със знания и възможности.И най-добрият учител -патриот, и най-сериозното семейство не може да направи това, което ученикът ще прочете и разбере от своя учебник-източник на знание!
Наближава важна историческа дата, която децата пропускат:
1.Защото са в училище за Баба Марта-а това е обичай.
2.На 3 март-те си почиват .
Когато ги питам защо на 3 март не сме в училище ?
Учениците ми отговарят:
,,За да отидем на гости при баба”.
Това е прекрасно , но отиваме на гости и си почиваме, защото живеем в свободна страна!
А това ни дава 3 март!!

На 3 март -трябва да поднесем цветя на паметник и да се поклоним на онези, които са ни дали възможност да си почиваме сега!
Поклон пред героите!
Уважаеми учени-чакаме учебници, които да ни обяснят защо сме свободни и живеем във велика страна!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+