14 февруари-???-обърках се !!!

трифф1Не знам за Вас , ама на 14 февруари за пореден път се обърках…..
Медиите помогнаха да се чувствам така, защото ме обсипаха с информация ту за Трифон Зарезан, ту за Свети Валентин,а на 1 февруари вече бях уведомена от тях , че е Трифон Зарезан….
За съжаление или не -дете на социализма съм и всичко , свързано с църковните празници ми е доста далечно, но времената се менят.Аз не искам да живея извън своето време и за да не съм объркана от социализма и сегашните църковни дела реших да се самообразовам..
Какво се получи:
1 п ❇ Св. мчк Трифон (Предпразненство на Сретение Господне) (Трифоновден) (Тип. с. 205) ☾
Това казва календарът на Българската Патриаршия.
Значи-според нашата църква на 1 февруари празнуваме Свети Трифон или Трифоновден и датата е определена от така наречения -Новоюлиански календар.Този календар е приет от 15 автокефални църкви. Афтокефални са административно независими църкви.
Българската църква приема за свое броене този календар през 1968 година.
Всички важни църковни събития и празници са подредени и определени според този Новоюлиански календар, който е създаден от сръбския професор по математика и небесна механика-Милутин Миланкович. Григорианският календар, по който страните в света броят времето, е отхвърлен от Вселенската църква-със седалище днес Истанбул-Турция.
И какво излиза:
трифТрифон Зарезан е народен обичай, посветен на Свети Трифон.Народът си е определил 14 февруари за извършаване на ритуала -зарязване на лозята.Може би и защото самото действие е свързано с подходящите природни условия за началото на работата в лозята.
Какво разбрах:
1. февруари е ден на Свети Трифон според календара на Българската Патриаршия ,който брои дните по приет от всички църкви Новоюлиански календар.
2. 14 февруари е народен ден за почит на светеца-Трифон и го наричат Трифон Зарезан, защото лозарите започват работа в лозата със зарязване на лозите.
Мисля,че вече ми е ясно.
валеА Свети Валентин?-ден , дошъл от желанието на хората да се обичат и наречен на Светец, който самата Католическа църква не е определил като такъв, защото не се е знаело много за светите му дела.
С една дума -14 -е ден на празници и обичаи.
За себе си знам, че на 14 февруари ще пия повече вино, защото нямам лозе за зарязване и така ще почета Трифон Зарезан!
Стана ли Ви ясно-как едно брои Църквата , друго страните в света, а народът си има своето броене и празници!

Все още не съм сигурна правилно ли съм разбрала всичко!!! Така, че ако Вие имате забележка-МОЛЯ!-с радост ще я приема!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+