6 правила за ,,ефективно” учене

Посещаването на училище има за цел не само да даде знания на децата, да ги социализира, но и да развие техните лични качества и да формира различни, полезни за техния живот умения.
Ученето продължително време не е критериУЧЕНЕй за ,,полезно”-ефективно усвовяване на знания.Учените са изследвали възможностите на хората за възприемане на знания и ни казват че:
1. Учене на кратки интервали , редувано с почивка носи добри учебни резултати.
Например-10 часа учене е по -лошо,  отколкото минутни умствен труд, правилно разпределени на интервали във времето.
2.Учене в тази част от денонощието, когато се чувстваме най-активни.Ако сме ранобудни -нашето време за учене е до обяд.Ако ставаме сутрин по-късно-следобедите са ни по-приятни за умствени занимания.
3.Четене на текст, подкрепен със записки или различни изображения се разбира и запомня по-лесно , отколкото,  ако четем текста много пъти, но без зрителна опора.
4. Ако учим нещо, трябва да знаем защо го учим-ще го използваме в някаква практика или ще ни помогне да разберем следващото знание.
5.ПРАКТИКА!ПРАКТИКА! Всяко знание,без практика е изгубено време.В практиката проверяваме разбирането си за наученото, откриваме грешките си и придобиваме умения да използваме рационално усвоените знания.
6.Когато учите за знания-осигурете си условия, за да възприемате добре прочетеното-инструменти, тефтери..Условието –спокойствие и тишина.
Ако знаем тези предпоставки  за бързо и качествено учене, ще постигаме и добри резултати.Част от тези правила могат да бъдат помощ и за учителите, които обучават и предават знания.
Успех на всички , които искат да учат лесно качествено и успех на всички , които дават полезни знания!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+