Ритуалите за Свети Трифон

Всички християнски  празници у нас си имат ритуали , родени в стари времена , чиято цел е да се измоли покровителството на почитания Светец за по-добър живот , благополучие и плодородие.Всичко , извършено в този  ден е знак към Светеца за почит и уважение на неговата сила.
Така е и с ритуалите на празника Трифон Зарезан.
триф2Рано сутрин жените омесвали хляб.Сготвяли пълнена с ориз или булгур кокошка.Пълнели бъклица с вино и всичко това поставяли в нова торба на лозаря , който се прекръствал на прага , вземал косера и отивал на лозете.От три главини той отрязвал по три пръчки.Поливал с донесеното вино лозите.Това бил ритуалът ,,зарязване”.След това мъжете избирали ,,цар на лозата”.Това бил богат  човек .Слагали на калпака му венец от лозови пръчки.,,Царят” се качвал на колесар и под звуците на музика всички се отправяли към селото.Посещавали всяка къща.Домакините изнасяли вино и черпели дружината, а това, което оставало неизпито, изливали върху ,,царя” и се изказвало пожеланието:,,Хайде, нека е берекет!Да прелива през праговете!”
След обиколката по къщите ,,царят” отивал в своя дом, слагал чисти дрехи и на голяма трапеза посрещал хора от цялото село.Ето защо за цар на празника са избирали заможен човек.Настъпващите два дни се наричат,,тифуници”.За да не нападат вълци селото -жените правели обредни хлябове и ги раздавали по съседски.
Като всеки български обичай и Трифоновден е свързван с различни действия ,подчинени на вярата ,че във всеки празник, за да надвие доброто , трябва да се извършат магически действия или да се изкажат заклинания.Затова в някои райони на страната в лозята се разиграва диалог между скрития Трифон и лозарите.Другаде пък на лозето се носи и петел, за да се роди едро грозде.
Рецепта за ,,зарезанска” пита: необходими продукти – 1/2 кг брашно, 1 чаена лъжичка сол и 1 ч.л. мая. В по-широк и дълбок съд се поставя брашното, а в него се прави трапче, в което се слагат солта и маята. Трапчето се пълни с хладка вода и се чака 5-10мин докато се разтворят. Добавя се по малко на етапи още хладка вода и се месва непрекъснато с едната ръка (обърква се брашното с водата), а с другата – се добавя водата. Ако сте прекалили с водата – добавете по малко брашънце. Ако не е меко тестото – добавете мъничко вода. Тайната на замесването е – да се добавя по малко вода и да се меси непрекъснато, следейки за консистенцията на тестото (трябва да остане меко). След като се замеси (прави се в съда в който сме почнали с брашното) тестото се покрива и оставя да втаса (около 3-4 часа – докато започне да образува шупли). Междувременно, може да го понамесим 2-3 пъти по за 1-2 мин. Колкото повече се меси тестото, толкова по гладко става и толкова по-хубава е питата. Накрая, тестото се намесва и се оформя пита, която се оставя за 30 мин. пак да втаса. Питата се изпича и след като е готова, се завива с памучна кърпа, за да не изсъхне кората й.триф3
Днес Трифоновден често е празник на любовта и виното , защото живителната напитка е елексир за топли чувства.
Пийте чаша вино сред приятели , ако нямате лозе и отправете благодарност към покровителя на лозарите , съхранили питието и за нас!
Честит празник!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+