Свети Валентин-кой и какво е това?

Ако помните Ви попитах:
Кой празник за Вас през февруари е най-важен?
Годишнината от обесването на Васил Левски, Трифон Зарезан или Свети Валентин?
Споделих Ви много от материалите , които аз съм ползвала с моите ученици за Васил Левски.Това е моя празничен февруари.
Не отминавам и другите празници.
Преди да Ви споделя как с децата в клас отбелязваме Свети Валентин искам да Ви разкажа нещо интересно за Светеца и неговия ден.
Кой е свети Валентин?
валеИма различни легенди за този човек, чието име днес е символ на любов.
Казват, че още в Древен Рим жестокият император Клавдий II стигнал до ,,мъдрата” мисъл , че само мъже, които нямат семейства , могат да бъдат добри войници на бойното поле . Ето защо той забранил на мъжете и жените да сключват бракове. Валентин тогава бил обикновен полеви свещеник и лекар по време на сражения.Той съчувствал на нещастните влюбени и под прикритието на нощта, тайно освещавал брака им.Скоро властите разбрали за деянието на Валентини и го затворили в тъмница до изпълнение на смъртната му присъда. Докато чакал своя край, Валентин се запознал с Юлия прекрасната дъщеря на надзирателя.Преди смъртта си той написал на момичето писмо, в което споделил чувствата си към нея и го подписал:,,Твой Валентин”.Юлия прочела ,,валентинка” в деня на неговата смърт-14 февруари-269 година.На всеки следващ 14 февруари, тя започнала да прави и да подарява на хората около себе си -,,валентинки”-малки поздравителни писма.
Друга легенда разказва, че римският ++++патриций Валентин станал тайно християнин и направил такива и своите слуги.Веднъж по християнски обичай той направил венчавка на двама от тях.Това било предадено на властите и Валентин и семейната двойка били задържани от стражата.Валентин-като човек от висшата класа бил освободен , но на младите бракосъчетани била определена смъртна присъда.За да ги подкрепи , до изпълнение на присъдата Валентин им писал писма във форма на червени сърца като знак на Божията любов към тях.Легендата разказва, че писмата до двойката носело сляпо момиче.В деня на изпълнение на присъдата Валентин уговорил палача да пусне слугата и да вземе неговия живот.За своите осъдени слуги , преди смъртта си , той предал по сляпото момиче Св.Валентин да стане,,ден на влюбените” се утвърждава под влияние на френската и английската литература през 14 век, в която проникват чрез творчеството на известни автори мотиви от легендите за Валентин от Древността.
валенСимволът на празника-,,Картичка-валентина” се преписва на Херцог Орлеански в 1415г., който бил в тъмница и оттам изпращал послания на любимата си жена.Най-голямо разпространение,, валентинките” получават през 18 век.
Говори се , че като празник Свети Валентин започнали да отбелязват тези хора, които през годината по някаква причина са преживели несподелена любов.
През 1969 г.- Католическата църква прави реформа и отделя Валентин от своя календар, тъй като за този светец се знаело твърде малко.
Ислямската духовност категорично го отрича.
В някои Западноевропейски държави обаче този празник е добре приет .
Символите на празника-,,валентинки” , шоколад и дребни сувенири са добър бизнес и източник на доход .
У нас-все повече хора на 14 февруари си разменят,,валентинки”.Много от тях не знаят нищо за историята на този ден, но всички го свързват с обичта и любовта между хората , с кавалерството на мъжа към жената.
Ако това е смисълът да споменем Свети Валентин-аз съм ,,за”.
Любовта е вечно и силно чувство , което ще завладява човешките същества и след нас.
Всичко, създадено с искрена любов е истински красиво и ценно.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+