Какво чете сега 3а клас?!

3aЗа мен е много важно в училище децата да имат емоционален ангажимент и възможности за изява, които да са свързани с това, за което са в училище, както и с техните индивидуални способности.Ето защо се опитвам на всеки месец или  на  няколко- да намеря нещо, което да разнообразява училищния им живот .
Много често в часовете по Извънкласно четене, когато темата на урока позволява, си открадвам няколко минути и питам децата: ,,Какво четеш сега?” Трябва да Ви кажа, че оставам изненадана. Децата четат- и то различни произведения и автори -като започнем от най- популярното -българските народни приказки и стигнем до автори, които за мен са неизвестни. Така се получи и вчера. На моя въпрос-,,Какво четеш сега?”-получих отговор от всяко дете. И тъй като и този път ме изненaдаха с нови автори и заглавия аз им предложих следната идея, която те приеха с удоволствие. На стената окачих таблица с раздели-име на ученика-произведение- автор.Всяко дете photo 1(11)на следващия ден с цветен молив трябваше да попълни своите редове от таблицата.Така всички ще могат да видят произведения, които са прочетени от друг и да обогатят своя библиотечен фонд у дома или да си потърсят книжката в училищната библиотека.Искам да Ви кажа, че в класа не всички деца са четящи, но когато четящите споделиха интересни моменти от книгите, с които са ангажирани-видях как нечетящите се заслушаха.Има и друг момент-ученик, който няма книга за четене-няма какво да напише в таблицата…..Казах на децата, че зная как някои от тях могат да прибегнат до хитрости, но това ще бъда лична тяхна заблуда и загуба , защото когато някога или някъде  отново стане въпрос за книги-те само ще слушат.Няма да имат знания, за да се включат в беседата….Още същия ден няколко деца казаха : ,,Отивам до библиотеката, защото съм си прочел книгата!” УСМИХНАХ СЕ -това беше ,,НЕЧЕТЯЩ УЕНИК”, но той не иска да липсва в таблицата на класа ,,3а клас ЧЕТЕ през януари”photo(2)

Е, казах си-моята мисия за емоция през януари може би ще се получи …
На другия ден вече  имахме готова таблица, закачена на стената!!!

Погледнах заглавията-май и аз ще трябва да прочета това, което днешните ми ученици  харесват…И аз отивам до библиотеката!

А това е таблицата, която децата попълниха собственоръчно!/липсват заглавията на отсъстващите по болест,има грешки, които показах на децата, но не съм поправила.Това ще направят утре те/
Прекрасни са нашите деца!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+