Сурвакари

Сега е времето  на   ,,мръсните дни”От стари времена българите вярвали, че то е магическо и умели гадатели можели да видят бъдещето за семействата, за здравето на хората и други. По-страшното в тях било, че ,,мръсните дни” за хората в миналото бил период от време -най-често от Игнажден / 20 декември/ до Йордановден /6 януари/-когато се  говорело, че злите сили са много силни и искат да се настанят в домовете на хората. Тогава се смятало, че магьосници и бродници извършват магически действия за обиране на чуждото плодородие. За да се предпазят от тях, хората създали -Коледарските дружини , чиято песен имала магическа сила преди Рождество и Сурвакарските дружини.суТе се появявали в селата на 1 януари.Настъпвал обичаят –Сурваки.И в миналото българинът посрещал с радост Нова година , но знаел, че ,,мръсните сили” в този момент са много опасни и затова във всеки дом очаквали с нетърпение сурвакарската дружина, която имала надмощие над злото със своето сурвакане и наричания и така можела да ги предпази.Сурвакарите били  само момченца от 4 до 12 години.
Те носели сурвачки или сурвакници. Изработвали ги от дряново дърво , защото клоните му били много жилави.То първо правело цвят през пролетта, а плодовете му узрявали последни.Хората си мислели, че сурвачка от такова дърво ще даде повече сила на сурвакарското заклинание, така- както издръжлив на сезонните промени е дрянът.Сурвачката била украсявана  с много старание и всичко, което поставяли в плетеницата от клонки имало символно значение.Закичвали я с гердани от пуканки и сушени плодове, с малки гевречета -за плодородие .Усуквали червени конци в клончетата за предпазване от зли очи и уруки.С тях  сурвакарите изпълнявали ритуал -потупване по гърба и изказвали благопожелание за здраве и плодородие.
сурвНаред със сурвакането в някои райони на страната -Родопите-сурвакарите оставяли във всяка къща до огнището и голям камък защото се вярвало, че така в дома ще влезе голямо имане.В Софийския край момчетата носели и неукрасени дрянови клонки и оставяли една във всяка къща.
След приключване на ритуала, оставяли сурвачките на високо място, където човешка ръка не можела да стигне-на дърво, покрив…Със събраното си правели угощение и си поделяли подареното.

Много благопожелания за сурвакане са създадени през годините .Изказани на 1 януари от малки деца -те имат магическа сила!
Радвайте се на малките сурвакари и ги посрещнете с надежда за добро!
Весел празник!

 Хей, другари , сурвакари!Хей, юнаци със калпаци!
Дрян е цъфнал на поляна с чудно хубава премяна:
всяка клонка позлатена,всяка пъпка посребрена
с бял варак и мразовита.
Сурва, весела година!…Едро жито по хамбари,тлъсти агнета в кошари,
руйно вино по мазите, мед и восък по пчелите;пълна къща със имане –
мир и обич да настане, да живеят като братя всички хора по земята,
че земята е градина…
Сурва, весела година, до година, до амина…

Сурва сурва година!
Весела година!
Пълен клас на нива, жълт мамул на леса,
червено грозде на лоза, жълта дюла в градина!
Пълна кесия с пари!
Сурва сурва година, до година със здраве, до година, до амина!

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+