2 лева-монета

Moneta 2 leva 2015Новата разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г., от днес -7 декември-е в обръщение.
На лицевата страна на монетата са обозначени номиналът – 2 лева, и емисията – 2015 г., а на обратната е разположено стилизирано изображение на Паисий Хилендарски.Вътрешният метален кръг е от сплав със златист цвят, а външният – от сплав със сребрист цвят.
Автор на художествения проект на монетата е Ваня Димитрова. Книжните 2  лева отиват  в историята, ще продължат да се ползват за разплащане и няма да има срок за действието й.Националната информационна кампания за новата монета стартира в клоновете на всички търговски банки, пощенски станции, аерогари, гранични пунктове, градския транспорт, големи търговски вериги и др.Причината да се подмени банкнотата от 2 лева с монета е, че когато е правена деноминацията през 1999 г. е имало банкноти и от 1 и от 2 лв. Това е било определено от икономиката тогава, защото банкнотите трябва да обслужват обръщението и да отговарят на равнището на цените. От 1999 г. досега равнището на цените е нараснало със 110%, обяснил при представянето на монетата подуправителят на БНБ Калин Христов пред медиите.Христов припомнил, че през 2002 г. банкнотата от 1 лв. е била заменена с монета по тази причина. Същото се прави и сега.

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+