Ваше Високопреосвещенство!

AlexanderNevskyCathedral-Sofia-6.…Глупостта пътува по шосетата на талази и няма спиране. Кой има право да прекъсва живота на други хора или да ги осакати.”…..
Това заяви Тивериополският епископ Тихон в словото си, след като в храм-паметника “Св. Александър Невски” беше отслужена възпоменателна панихида в памет на жертвите от катастрофи, цитиран от БГНЕС. -15.11.2015г.-цитирано
Чета и се питам –Негово Високопреосвещенство дали се e замислял къде се корени причината за тази обществена трагедия….Злополуки винаги ще  има,но когато те надхвърлят рамките на инциденти ,когато носят човешки жертви,когато се случват най-много в една област-тогава-НЕЩО В НАЧАЛОТО липсва.
Възпитанието
Няма възпитание за ред .
Не е нужно да си умен ,за да разбереш какво не можеш да правиш на пътя.
Какво можеш да правиш на пътя.
Всяко нарушение на правилото не само на пътя- е възможност за злополука…, в която често жертви са тези,които знаят и спазват правилата.
Правилата са измислени ,защото животът е дал своите уроци,а не за да се нарушават.
Но как да стане,когато думата ,,възпитание “изчезна от българския речник и училището.
А е толкова просто…..Още в училище децата да разберат какво е ред,правило….нарушение….злополука..
Защо българският учител дори се страхува да използва думата ,,възпитание”?
Аз знам причината……
Има -семейно възпитание
Има -възпитание в обществен ред-т.е.-когато много хора са на едно място да знаят кое е правилното,за да се чувстват всички достойно в множеството от различни личности.
Тези две области на възпитанието са различни,с различни участници ,но кой ги раздели и дори ги насочи един срещу друг….
Движението по пътищата иска разбиране на правилото за ред,защото там – на пътя -нарушението на реда не е забележка в бележника- а погубен или завинаги осакатен човешки живот и много често- живот на млад човек.
Няма да има жертви ,ако още в 1 клас малкият ученик разбере думата -правило-ред-злополука -наказание.А малките децата имат усет за ред -само някой трябва да им го каже и да го ПОКАЖЕ.Така е било в миналото ,така е и сега,но  в развитите страни към които все гледаме.
На обществото му трябват -училището-в което учене и възпитание са едно цяло, учителите-които не само да дават знания на учениците , не само да ги учат как да учат ,а да ги научат да пазят своя и чуждия живот,да спазват правилата на обществото за ред и култура,да имат смелост да изричат думата,,възпитание”.
Ако държавници и училище направят това:
Ех-няма да има друга такава държава в света!
Имам вяра,че нещата по пътищата ще се променят,когато заговорим смело за ред и възпитание!
За да не бъда голословна направете експеримент:Влезте в класна стая с ученици до 4 клас и кажете на децата да преместят 3 маси в класната стая за кратко време ,само с предупреждението да внимават.
Нищо няма да стане за краткото време!-децата започват да се бутат,да бутат столовете,дори да се карат……става опасно….
Ако им кажете как да го направят-как да се разделят на групи,как да освободят място за преместването,как да хваната масите-ще се получи за много кратко време ,а децата ще бъдат щастливи ,че са изпълнили задачата.
Това съм го опитвала!Така е !
А това написах с риск да бъда упрекната във ,,физически тормоз над детската личност” или в ,,унижение на личността ” или ,,експлоатация на детски труд”…. или……….или…….
А защо се наложи да местим маси?……За да направим място в стаята за репетиция…..

Сподели :) Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+